Tervisekeskuse müügiplaan sundis haiglat aja võitmiseks protestima

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglajuhtide plaan on tervisekeskus endale osta ning seejärel maja taha asuvale tühjale krundile uus hoone rajada. Selleks vajab haigla aga aega.
Haiglajuhtide plaan on tervisekeskus endale osta ning seejärel maja taha asuvale tühjale krundile uus hoone rajada. Selleks vajab haigla aga aega. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Viljandi haigla tunneb huvi südalinnas paikneva tervisekeskuse ostmise vastu, kuid vajab selleks vähemalt pool aastat aega ja esitas seepärast volikogu otsuse kohta vaide.

Järgmisel nädalal hakkab volikogu arutama Viljandi haigla juhatuse esimehe ning  volikogus koalitsiooni kuuluva poliitiku Ülle Lumi esitatud vaiet, milles too palub kuulutada kehtetuks novembri lõpul tehtud otsuse Viljandi Tervisekeskuse aktsiate müügi kohta.

Ülle Lumi seletuse kohaselt ei taha ta linnajuhtidega vastuollu minna ning vaie on esitatud selleks, et võita haiglale rahulikuks tegutsemiseks aega.

Praegune maja ei sobi

Haiglajuhi sõnul tuleb kogu Eesti haiglate võrk paratamatult reformida, sest ravimahud on järsult vähenenud ning maakonnahaiglad ei suuda praegusel moel kaua jätkata.

«Kahanevad mahud, tekivad tööjõuprobleemid ja väga suured hooned muudavad töö keeruliseks,» nentis Ülle Lumi.

Nii ongi Viljandi haigla juhid juba mõnda aega tagasi selgelt välja öelnud, et üheksakorruseline hoone linna servas on maakonna jaoks liiga suur ja kulukas. «Haiglale on praegune maja nagu number 36 jala mahutamine number 46 kinga,» nentis juhatuse esimees.

Analüüsides kogu maakonna meditsiini arengut, on haigla jõudnud seisukohale, et ta võiks osta Viljandi tervisekeskuse ning saada endale ka selle taga paikneva 9000 ruutmeetri suuruse kinnistu plaaniga ehitada sinna uus aktiivravihaigla.

«See hoone tuleks praegusest palju väiksem ja ökonoomsem,» selgitas Lumi. Samal ajal saaksid perearstid praeguses majas tegevust jätkata ja nii tekiks kesklinna suur meditsiinikeskus, kus oleksid koos nii pere- kui eriarstid ning haiglaravi.

Kogu see protsess võtab aga aega, kuid Viljandi linnajuhtidel on soov alustada tervisekeskuse müüki juba jaanuaris. Kuu aja eest tehtud otsuse järgi peaks uus omanik selguma oksjonil.

Eelmisel nädalal volikogule esitatud vaides leiab haigla, et sellise tegutsemisega ei tagata linlastele parimat arengut ning see arvestab pigem linna ärihuvisid. Samuti heidetakse volikogule ette, et otsuse langetamisse pole kaasatud perearste ja haiglat.

Lumi leiab, et tervishoiuasutuse müük ei tohiks olla vaid ametnike otsustada, ning teeb linnale ettepaneku, et oksjoni asemel võiks aktsiad müüa läbirääkimiste teel.

Jents: linnal pole kiiret

Viljandi linnapea Kalle Jents arvas, et haigla ettepanekut hakatakse arutama järgmisel nädalal. Ehkki keskuse müüki oli kavas hakata korraldama uue aasta algul, väitis Jents eile, et sellega pole kiiret.

«Meil pole tuli takus,» kinnitas ta. «Müügist loodetavat raha pole ka uue aasta eelarvesse kirjutatud.»

Jents ütles, et ei mõista haiglajuhi muret, sest linna eesmärk on müüa tervisekeskus parimale uuele omanikule. «Loomulikult tahame selle eest õiglast hinda,» toonitas ta.

Linnapea arvates on üks võimalik stsenaarium, et volikogu lükkab vaide tagasi, kuid teeb eelmise kuu otsusesse paranduse ning paneb aktsiad müüki läbirääkimiste teel, nagu haigla soovis. «Kindlasti tahame enne kohtuda perearstidega,» lubas linnapea.

Ülle Lumi selgitust mööda peaks järgmise aasta veebruari teisel poolel valmima haigla tuleviku kohta väga kaalukas uuring. Muu hulgas peaks see andma vastuse küsimusele, kas haiglale tuleks ehitada uus hoone või remontida praegust. Kui tasuvusuuringud on tehtud, kulub veel kuu või paar, et poliitikud saaksid teha otsused, ning siis võib haiglale kätte jõuda aeg alustada linnaga läbirääkimisi tervisekeskuse ostmiseks.

SELGITUS

Kalle Jents,
Viljandi linnapea

Tervisekeskust müües on meie eesmärk, et see läheks õigetesse kätesse. Oleme keskust ka ise haiglale pakkunud. Võimalik, et teeme volikogule ettepaneku vahetada oksjon läbirääkimistega müügi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles