Lootsiku lugu räägib iidsest pärandist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trükise autorid Hans Väre (vasakult) ja Olja Korts autogramme jagamas
Trükise autorid Hans Väre (vasakult) ja Olja Korts autogramme jagamas Foto: Elmo Riig / Sakala

Soomaa sõprade selts esitles neljapäeval trükist «Lootsiku loomine», milles Olja Kortsu joonistuste ja Hans Väre teksti kaudu jõuab lugejateni haabjameister Aadu ja tema pojapoja Johannese lugu.

22-leheküljelise trükise kaanel seisab pealkirja ja autorite nimede all lause «Pühendatud vanadele meistritele». Kõige paremini sobib lugemispala ilmselt lastele, kuid arvatavasti on see huvitav ka täiskasvanutele.

Lühidalt öeldes on raamat sellest, kuidas Soomaal elav haabjameister Aadu teeb koos lapselapse Johannesega valmis ühepuulootsiku. Selleks kulub palju aega ja kannatust, kuid lõpuks jäävad mõlemad tehtuga rahule.

«Lootsik on väga tugev Soomaa kultuuripärandi element ja selle tegemiseks kasutatakse täiesti omamoodi tehnoloogiat,» kõneles Soomaa sõprade seltsi liige Tiina Korts, kui neljapäeval külastuskeskuses raamatut esitles.

Ta selgitas, et Soomaa sõbrad olid juba ammu plaaninud haabja ehitamise kirjelduse korralikult kaante vahele panna.

Tänavu kevadel moodustatigi töörühm, kes hakkas seda mõtet ellu viima. Kunstnik Olja Korts on pooleldi Soomaa elanik ning illustreerinud paljud sealsed infostendid. «Sakala» ajakirjanik Hans Väre on Soomaa sõprade seltsi liige. Raamatu ingliskeelsed kokkuvõtted  tõlkis Aari Juhanson ning toimetajatöö tegi Anu Arak.

Autoritele jagas nõuandeid Karuskosel haabjategemise laagreid korraldav Aivar Ruukel.

«Minu silmis on Soomaa olnud Eestimaa ürgsuse sümbol, lootsik on aga olnud omakorda jälle Soomaa sümbol,» kõneles esitlusel jutustuse autor Hans Väre.

Ta nentis, et ainult selle raamatu põhjal ei suuda ilmselt keegi haabjat valmis teha, kuigi mõni osav meistrimees võib seda ju proovida.

A4-formaadis raamatukesi «Lootsiku loomine» on trükitud 5000 eksemplari ning neid jagatakse tasuta Soomaa külastuskeskuses, riigimetsa majandamise keskuse infopunktides ja Viljandi turismiinfokeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles