Õigusabi kolib advokaadibüroost internetti

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: digal.ee

Tuntud Eesti juristid avasid uue õigusabilehe DigiLegal www.digilegal.ee, mis võimaldab koostada levinumaid juriidilisi dokumente, nagu üüri-, müügi-, töövõtulepinguid, internetis tasuta.

Spetsiaalne IT-lahendus tagab, et koostatavad lepingud vastaksid kehtivale seadusele ja kohtupraktikale. Tulemuseks on juriidiliselt korrektne leping, mida on võimalik alla laadida, edasi saata või kohe ka välja printida.

«Olen korduvalt kogenud, et lepingute koostamise ja nende sisu selgitamisega seotud õigusabi on Eestis raskesti kättesaadav, kallis, ebaõiglane ega loo alati väärtust,» nentis üks veebikeskkonna loojaid Sander Kaus.

DigiLegali idee sündis praktilisest vajadusest luua süsteem, mis oleks mõistetav ja kättesaadav kõigile.

Sander Kaus on lõpetanud nii Tartu ülikooli õigusteaduse kui Oxfordi ülikooli majanduse magistrantuuri. «Minu hinnangul peaks õigusabi olema vahend, mis parandab ühiskonna toimimist ja lihtsustab igaühe elukorraldust. DigiLegal on kahtlemata üks samm lähemale selle visiooni täitmisele,» kõneles ta.

DigiLegali teine asutajaliige, vandeadvokaat ja Tartu ülikooli õppejõud Kristjan Tamm on veendunud, et lähiaastatel tuleb IT-läbimurre ka õigusnõustamises. «Infotehnoloogiliste lahenduste abil muutub teatud valdkondades õigusabi senisest oluliselt paremini kättesaadavaks ja odavamaks. DigiLegal on kindlalt üks hea näide sellisest arengust,» märkis ta.

«Nii nagu pole mõtet sama ratast ikka ja jälle uuesti leiutada, on ka põhjalikult läbimõeldud lepingut võimalik väikeste muudatustega üha uute tehingute juures kasutada. Seda põhimõtet olemegi DigiLegali IT-lahenduse puhul järginud,» ütles DigiLegali kolmas asutajaliige, Tartu ülikooli õigusteaduse magister ja õppejõud ning endine Skype`i arendustoe teenustejuht Peeter P. Mõtsküla.

«DigiLegali tööpõhimõte on tema sõnul lihtne. »Esmalt tuleb valida lepinguliik ja täita personaalne küsimustik ning seejärel on võimalik leping alla laadida."

Keskkonna kasutajale ei ole hinnakirja, kuid talle pakutakse võimalust teenuse eest tasuda vabatahtlikkuse alusel, lähtudes personaalsest hinnangust, kui palju tal teenusest kasu oli. Saadud raha kasutatakse keskkonda uute lepingute lisamiseks ja automaatse tõlkelahenduse väljatöötamiseks.

DigiLegal on innovaatiline tehnoloogiline keskkond, mis on eelkõige mõeldud lepingute ja dokumentide koostamiseks, selles vallas nõustamiseks ning lepingute automaatseks tõlkimiseks, näiteks inglise ja vene keelde. Lehekülje eestvedajad on vabatahtlikud professionaalid, kelle ühine eesmärk on õiguskeskkonna parendamine õigusteenuse kättesaadavamaks muutmise kaudu.

Video DigiLegali lahendusest näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles