Külavaheteel amordi lõhkunud juht nõuab vallalt kahju hüvitamist (3)

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siledaks muutus Tõnuküla tee teisipäeval ehk pärast seda, kui seal elav Jaan Saar oli auku sõites auto lõhkunud ja juhtumi politsei abiga fikseerinud. Kui linnal tuleb aastas tegelda nelja või viie auklikul teel lõhutud auto hüvitamise taotlusega, siis vallad on sellest üldjuhul pääsenud.
Siledaks muutus Tõnuküla tee teisipäeval ehk pärast seda, kui seal elav Jaan Saar oli auku sõites auto lõhkunud ja juhtumi politsei abiga fikseerinud. Kui linnal tuleb aastas tegelda nelja või viie auklikul teel lõhutud auto hüvitamise taotlusega, siis vallad on sellest üldjuhul pääsenud. Foto: Elmo Riig

Kui inimene sõidab mööda auklikku külavaheteed, piirdub ta tavaliselt omaette kirumisega. Tõnukülas elav Jaan Saar otsustas sel nädalal aga politsei kutsuda, kui koduteel auku sõitmisest purunes ta auto vedrustus.

Teine juht, kes oli täpselt samal teel paar aastat tagasi rehvi puruks ja velje kõveraks sõitnud, maksis kõik omast taskust kinni, sest ei tulnud selle pealegi, et katkise tee eest on keegi vastutav. Kui toona oli kõnealuse tee omanik Viiratsi vald, siis nüüd on selleks Viljandi vald. Olukord pole Jaan Saare sõnul ühisvalla tulekuga paremaks ega hullemaks muutunud, mistõttu saigi tema karikas täis.

Esmaspäeva õhtupoolikul Tõnukülas sõitnud Jaan Saar peatas auto pärast seda, kui tagasillas oli käinud kõva pauk, ning jäi ootama politseid.

«Keegi ei viitsi asju ajada, aga kuna see tee on juba aastaid ära, siis mõtlesin, et kaua me ikka ise valla tegemata tööd kinni maksame,» rääkis juhtumi fikseerida lasknud Saar.

Ligi 300 eurot

Kolmapäeval autoga parandustöökojas käinud omanik sai hinnapakkumise, mille järgi läheks tagasilla kordategemine maksma ligi 300 eurot. Eile esitas ta vallale remondi hüvitamiseks avalduse. Vallale andis Saar tee kehvast seisukorrast teada ka pärast seda, kui oli auto ära lõhkunud ja asja politsei abiga ametlikuks teinud.

«Imekombel saadeti meile keset talve höövel. See tõmbas kammiga läbi ja nüüd on poole parem. Enne oli seal juba 20-ga jube sõita,» rääkis Saar koju viiva tee kohta, kuhu vald oli kohe teisipäeval höövli läkitanud.

Viljandi valla teede spetsialist Tanel Raud ütles, et käis Tõnuküla teel teisipäeval sõitmas ja tunnistas selle täiesti sõidukõlblikuks. «Auke võib-olla oli liiga tihedalt, aga neist sai rahulikult mööda sõita. Kaebuse tegija puhul võin raudselt väita, et tegemist oli vale sõidukiirusega,» ütles keskmiselt 40 kilomeetrit tunnis sõitnud Raud.

Selle, kas vald maksab külaelaniku autoparanduse kinni, otsustab Raua sõnul pärast esitatud avalduse läbivaatamist vallavalitsus. Jaan Saar ütles, et kui vald keeldub autoremondi hüvitamisest, pöördub ta juristi poole.

Üliharv juhus

Tanel Raud tõdes, et selliseid kaebusi tuleb vallale üliharva. Tema karjääri jooksul, millesse jääb ka Viiratsi vallas ametis olemine, on see ehk teine juhtum, kus vallale kuuluval teel auto lõhkunud inimene on selle fikseerimiseks politsei kutsunud.

Viljandi linna teede spetsialist Heikki Teearu ütles, et linn saab lõhutud autode kohta neli kuni viis avaldust aastas ja ka tänavu talvel on neid paar tükki laekunud. Hüvitamine sõltub Teearu sõnul üldjuhul sellest, kas juhtum on korrektselt fikseeritud. Kõige õigem on jääda sündmuskohale ja politsei kutsuda. Kui inimene on aga edasi sõitnud või alles tagantjärele avastanud, et rehv on tühi, on lugu juba keerulisem.

Teearu sõnul võib auto lõhkumise korral esitada avalduse mis tahes liikluseks avatud tee kohta, olgu omanikuks linn, vald või eraisik.

Kolmapäeval kinnitatud Viljandi valla eelarvest kogumahuga 12 154 740 eurot on teede remondiks ette nähtud 688 450 eurot. Liitumislepingu järgi tuleb aastas korrastada vähemalt 25 kilomeetrit teid. Kokku on vallal umbes 380 kilomeetri jagu teid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles