Indrek Saar: kultuuri elujõu tagavad väärikas palk ja tugevad kogukonnad

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Indrek Saar
Kultuuriminister Indrek Saar Foto: Marko Saarm / Sakala

Kultuuriminister Indrek Saar pidas riigikogus iga-aastase kõne kultuuripoliitika alusdokumendi «Eesti kultuuripoliitika põhialused aastani 2020» täitmise kohta. Minister kinnitas vajadust parandada loovisiku toimetulekut ning toonitas avatud ühiskonna tähtsust.

Minister ütles, et murettekitavad on ühiskonnas kõlanud üleskutsed sulgeda piirid ja hoiduda kokkupuudetest teiste kultuuride ning uute ideedega. «Suletus ja püüd ehitada müür eesti kultuuri ümber, kaitsmaks teda kokkupuudete ja mõjutuste eest maailmaga, on tupik. Rahvusvahelistumine tagab kultuuri arengu ja säilimise,» rääkis Saar.

Indrek Saar lisas, et ükski kultuur ei arene inimesteta ning oluline on tagada kultuuritöötajatele palgatõus ja loovisikutele sotsiaalsed garantiid. «Miinimumtöötasu jõudmiseni keskmise palga tasemele on veel pikk tee, kuid eelmisel aastal astusime suure sammu edasi, tõstes töötasu alammäära 13,5 protsenti. Kui tahame aastaks 2020 sihile jõuda, peab kultuuritöötaja palk ka järgmistel aastatel kasvama samas suurusjärgus. See ei ole kindlasti lihtne,» tõdes minister.

Indrek Saar rõhutas, et haldusreformi ettevalmistuse käigus ei tohi unustada kultuuri. «Igas Eesti piirkonnas tuleb tagada võimalused nii kultuurist osasaamiseks kui ka loomiseks. Väga oluline roll kultuurielu korraldamisel on kogukondadel endil, seda ei tohi haldusreformi käigus unustada.»

Saar lisas, et riigieelarves ei ole kunagi piisavalt raha kõigi vajaduste katmiseks, kuid olulised institutsioonid või kultuurifenomenid peavad saama endale sobiva keskkonna.

Vabariigi valitsus kiitis kultuuripoliitika põhialuste dokumendi heaks 21. novembril 2013 ning dokumendi täitmise tegevusaruanne esitatakse igal aastal riigikogu kevadistungjärgu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles