Finaalis kohtuvad pikkus ja kõrgus

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadarik Grupp pakub gümnaasiumile mitmest kastist koosnevat maja, mille keskel on klaasist aatrium. Koolimajana on hoone funktsionaalne, kuid linnapildis võib see osutuda liiga massiivseks.
Kadarik Grupp pakub gümnaasiumile mitmest kastist koosnevat maja, mille keskel on klaasist aatrium. Koolimajana on hoone funktsionaalne, kuid linnapildis võib see osutuda liiga massiivseks. Foto: Kadarik Grupp

Viljandi pärimusmuusika aidas on kuus uue gümnaasiumi maketti, mille seast valis komisjon korraga võitjaks kaks tööd. Kooli saab kavandada siiski ainult ühe järgi.

«Meie võtame seda konkurssi kui gümnaasiumi uue hoone ehitamise ümber käiva diskussiooni osa,» toonitas Viljandi peaarhitekt Marko Männik. See tähendab, et ideed võivad edasise kavandamise ja ehitamise jooksul veidi muutuda.

Konkursi võitis küll kaks tööd, kuid kooli saab ehitama hakata siiski vaid ühe järgi. Päris võitja selgub seega Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi korraldatavate läbirääkimiste järel.

Ideed vajavad parandamist

Enne seda, kui arhitekt välja valitakse, soovib peaarhitekt, et mõlemad finalistid oma tööd arendaksid, sest neis on puudusi.

«Üks on särava idee ohvriks toonud pikkuse,» viitas Marko Männik maketile, mis esmapilgul tundub pika koridorina. «Teine on jälle veidi liiga kõrge ning massiivne.»

Peaarhitekt on optimistlik ja avaldas lootust, et vajalikud parandused tehakse lõppeva aasta jooksul. Võitja preemia on projekteerimisleping koolimaja ehitust rahastava Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga. Teised saavad osalemise eest linnalt 30 000 krooni.

Linnaehituslikult kiidab Männik arhitektuuribüroo Salto eskiisi. «See jätab tõesti mulje kui maastiku osa ja suhestuks hästi Ugala horisontaalsusega,» tõdes Männik. Osa selle hoone katusest on kaetud muruga ja seetõttu jääb mulje, et ehitis on peidetud mäe sisse.

Kõnealuse maja kõige nõrgem koht on see, et liikumisteed on liiga pikad. Männiku arvates oleks mõistlik hoonet kokku tõmmata ja osa pinda kaotada.

Teine finalist on osaühing Kadarik Grupp, kes pakkus välja kõrgusesse küünitavad kuubid. Idee pluss on tellisfassaad, mis on Viljandile iseloomulik ning traditsiooniline lahendus. «Vana hea Inglismaa,» vahendas Männik ühe komisjoni liikme arvamust.

Komisjoni meelest jätab hoone aga liiga massiivse mulje ja sedagi oleks vaja kohendada.

Nõuded on täidetud

Kõik konkursile laekunud tööd arvestavad detailplaneeringut, mis linnavalitsuses on küll valmis, kuid mille volikogu kinnitab tööplaani kohaselt käesoleval kuul. Samuti on kõik autorid silmas pidanud muinsuskaitsjate seatud piiranguid.

Marko Männiku sõnul on muinsuskaitsjad komisjoni tööst osa võtnud ja nähtuga rahule jäänud. Kõigis töödes on koolimaja vana osa säilitatud algsel kujul ning ette nähtud, et nõukogude ajal rajatud juurdeehitis läheb lammutamisele.

Kevadeni tegutses umbes 3000 ruutmeetri suuruses majas Valuoja põhikool. Samasse kohta kavandatav riigigümnaasium vajab peaaegu kaks korda rohkem ruumi. Kokkuleppe kohaselt peaks Viljandi linn kinnistu müüma Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile, kes siis haridusministeeriumi tellimusel sinna uue kooli rajab. Maja peab valmis olema 2012. aasta septembriks.

Konkursile esitatud kavandeid saab 30. detsembrini vaadata pärimusmuusika aidas.

KOMISJON
Ideid hinnanud komisjoni kuulus kaheksa inimest:
• Marko Männik, Viljandi peaarhitekt
• Kalle Kadalipp, arhitekt
• Raul Järg, Rakvere linnaarhitekt
• Tiit Trummal, arhitekt
• Tarmo Loodus, Viljandi volikogu esimees
• Villu Maamägi, Viljandi linnavalitsuse liige
• Margus Türkson, Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi esindaja
• Aimar Perv, haridus- ja teadusministeeriumi esindaja.
Allikas: linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles