Kuidas kriitilised sündmused täna Karksi-Nuia lähedal arenesid

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune vaatepilt kohast, kus öösel autovaraste ja politsei kokkupõrge aset leidis.
Hommikune vaatepilt kohast, kus öösel autovaraste ja politsei kokkupõrge aset leidis. Foto: Marko Saarm

Kolm väidetavat autovarast läksid Tartust Eesti lõunapiiri poole liikvele ööl vastu tänast, olles jagunenud kahte sõidukisse. Neist üks oli varastatud BMW X5 ning teine saateauto, millega oli siia hämaraid tegusid tegema tuldud. Oletatavasti polnud meestel aimu, et politsei oli neid jälginud juba eelmisest õhtust, mil nad Eestisse saabusid. Leedulasi teati oodata, sest nad olid siin varem vähemalt korra vargil käinud.

Kogu ettevõtmise oli politsei ette valmistanud erilise ettevaatlikkusega, sest varasemate kogemuste põhjal võis oletada, et kurjategijatel on tulirelvad ja nad ei põrka ummikusse aetuna tagasi ka neid kasutamast.

Järgnenud sündmused kinnitavad, et vargad pidasid targaks Lätti lipsata läbi Lilli piiripunkti, mis on võrreldes mõne teise Lõuna-Eesti piiriületuskohaga üsna vaikne ja kõrvaline. Umbes kella nelja paiku jõuti Karksi-Nuiast paar kilomeetrit lõunas asuvasse Ärikülla, kuhu politsei oli nende peatamiseks üles seadnud autodest teetõkke.

Mõistes, et ollakse lõksu sattunud, otsustas saateautot juhtinud leedulane üht operatiivsõidukit rammida. Kui oli näha, et läheneja ei vähenda sõidukiirust ja muutub ohtlikuks, avasid korrakaitsjad ametirelvast selle pihta tule. Sellest hoolimata ei peatunud leedulased enne, kui üks autodest oli kinni jäänud kõrval oleval pehmel põllul ning BMW põrutanud vastu puud, mis ühtlasi oli Tauga talu postkasti jalg.

Ehkki üks leedulastest sai ülikriitiliseks kujunenud kokkupõrkes jalga kuulihaava, suutis kogu kolmik jooksu pista. Järgnes jälitamine kolmes suunas. Üks meestest, kes suundus Läti piiri poole, tabati teenistuskoera abil kella seitsme ajal mahajäetud majast. Teine avastati umbes samal ajal Karksi-Nuia poe eest. Kumbki neist ei osutanud kinnipidamisel vastupanu.

Kolmanda leedulase tabamiseks kulus veel üle kolme tunni. Selleks ajaks oli läbikülmunud mees jõudnud linnulennult kümne kilomeetri kaugusel asuva Penuja küla lähedale. Temalgi polnud enam rammu ega tahtmist vastu hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles