Liulaskmiseks veeti lumeriismed künkale kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui lund ei ole ja vastlaliugu teha ei saa, jäävad rahvakalendri tähtpäeva traditsioone tähistama ennekõike hernesupp ja vastlakukkel. Seda oli näha nii lasteaedade kui koolide menüüst, ent ka pagariäri sabadest.

Viljandis polnud eile liulaskmise võimalused siiski nii nutused või õigemini porised, nagu aknast paistis või tänaval jala all tundus.

Huntaugu mägi nägi suure sula järel üpris trööstitu välja: hange otsas uitas vaid paar varest. Lähemal uurimisel selgus, et kunstlund seal veel liulaskmiseks jagus. Lõuna paiku mäele tulnud Viljandi lumepargi juhatuse liige Mart Kaas tähendas, et mägi avatakse alles pärastlõunal ja vahest tuleb ka kelgutajaid liugu proovima. Möödunud õhtul oli mägi just vastlaliu tegijatele mõeldes korda seatud.

«Siit ei saa keegi täna minema ilma liugu laskmata,» hõikas ta ja tõi soojakust välja kaks suuskkelku. Nii võis omal nahal katsetada, et isegi sooja ilmaga saab suurest mäest kena liu lastud.

«Pikkust on siit alla praegu nii 260 meetrit ja keskel 15–20-sentimeetrine lumekiht. Eile lükkasime kõik hüpped ka ära, et Viljandi rahvas saaks kelgutama tulla,» rääkis Kaas ja lisas, et ka väikesele mäele on kõik lumevarud kokku lükatud.

Sama teed olid läinud Viljandimaa päästjad, politseinikud, kiirabitöötajad ja Kaitseliidu Sakala maleva rahvas, kes Rahetsemal traditsiooniliselt üheskoos vastlapäeva pidasid.

«Eesotsas politseinikega tõime kelguraja tegemiseks siia kogu lume, mis ümbruskonnas oli,» lausus üks päeva eestvedajaid, operatiivkorrapidaja Rainis Liir.

Nii oligi Rahetsema lõkkeplatsi künkal kelgulaiune lumeriba, et kellelgi vastlaliug tegemata ei jääks. Ka saanisõit oli plaanis, kuid see käis ATV-ga.

Kõik kohaletulnud said teha Rahetsema asulas väikse matka ja tutvuda nii politsei- kui kiirabiautoga, Kaitseliidu juures paintball’i relvadega märki lasta ja uudistada, kuidas pritsimehed tööd teevad.

Matka lõpus ootas kõiki osalisi soe hernesupp.

Just vastlatoidu peale oli vastlapäeval rõhunud Männimäe lasteaed.

«Lumega on seis muidugi kurb. Meil olid mäed kõik ära jagatud, aga nüüd ei saa kuhugi minna,» ütles lasteaia direktor Ene Männik.

Lapsed ei näinud lumenappuses suurt muret. Liulaskmine on nende arvates vastlapäeva tähtis osa, aga nagu ütles üks Männimäe lasteaia Pähklikese rühma tüdruk: «Liumägi on ju ka olemas.»

Siseliumägi tehti lastele vastlapäeva hommikul suisa rühmaruumi voodite juurde. Seal tahtsid kõige pikema liu au endale võtta kohe neli-viis last. Vastlapäeval pidasid Pähklikese rühma poisid ja tüdrukud tähtsaks veel vastlakukleid ja hernesuppi. Mängitud oli ka teemakohaseid mänge vurriga ning seale saba taha kleepimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles