Pärimusmuusika peost saab Euroraadio partnerfestival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Madis Luik

Tänavusuvine folgipidu saab oma tegutsemise ajaloo suurima rahvusvahelise mõõtme, sest see peetakse Euroopa ringhäälingute liidu Euroraadio festivalina.

EBU ehk Euroopa ringhäälingute liit on konföderatsioon, mille liikmeteks on 73 ringhäälinguorganisatsiooni 56 riigist ning lisaks 43 assotsieerunud ringhäälingut 25 riigist üle maailma. Ühenduse liikmed on 780 tele- ja 1040 raadiokanalit, moodustades sellega maailma suurima avalik-õiguslike meediakanalite ühenduse. EBU koordineerib tele- ja raadiokanalite koostööd, suurte projektide hulgas on nii Eurovisiooni lauluvõistlus kui ka Euroraadio folkfestival.

Euroraadio folkfestival on selle algusest pakkunud tuhandetele muusikutele võimaluse jõuda ülemaailmse kuulajaskonnani. Euroraadio folkfestivali omapära on, et see peetakse igal suvel ühe juba olemasoleva festivali ajal.

Omavaheline koostöö seisneb selles, et EBU-sse kuuluvad raadiokanalid soovitavad partnerfestivalile oma maa muusikuid ja ansambleid, kes annavad 50-minutilisi kontserte. Need salvestatakse ja pakutakse hiljem teistele EBU liikmesriikide raadiojaamadele, kes kontserdid vahendavad. Euroraadio folkfestivali kontserdid saavad üle maailma miljoneid kuulajaid. See pakub omakorda suurt rahvusvahelist tähelepanu nii bändidele, kes seal osalevad, kui korraldajale, kes festivali võõrustab.

Osalemine ja kokkulepe on saavutatud Portugali, Venemaa, Soome, Bulgaaria, Iirimaa, Läti, Küprose, Šveitsi, Ukraina ja Sloveenia artistidega. Oma osalemise on kinnitanud, aga sobiva artisti valimine käib veel 14 riigi rahvusringäälinguga: Saksamaa, Rootsi, Norra, Valgevene, Tšehhi, Island, Lõuna-Korea, Poola, Armeenia, Horvaatia, Hispaania, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia. Seega tunneb projekti vastu huvi kokku 24 riiki.

Lisaks Euroraadio folkfestivali salvestustele teeb ka Eesti rahvusringhääling tänavusest Viljandi pärimusmuusika festivalist tavapärasest rohkem video- ja raadiosalvestusi ning otseülekandeid. Klassikaraadio kannab täies mahus üle kõik Euroradio folkfestivali kontserdid, lisaks saab mitut kaalukamat kontserti näha otsepildis ETV vahendusel.

24. Viljandi pärimusmuusika festival peetakse tänavu 28.–31. juulini ning teemaga «Naiste hääl» ja see on pühendatud naiselikule eneseväljendusele laulu ja pillimängu kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles