Veeta jäänud noor pere kolib maalt ära (3)

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Lagoda sulatas jaanuarikuus lund selleks, et pere saaks pesuvett.
Deniss Lagoda sulatas jaanuarikuus lund selleks, et pere saaks pesuvett. Foto: Elmo Riig / Sakala

Halliste vallas Päidre külas aasta algul pakase ja kiusliku naabrimemme tõttu veeta olnud noor pere, kellest Sakala kirjutas 8. jaanuaril, otsustas Tallinna kolida, sest korteris külmus ka kanalisatsioon.

Torud külmusid väikses kortermajas sellepärast, et kelder, kust vesi majja tuli, oli soojustamata nagu ka korrusmaja koridor ja aasta lõpust valitsenud miinuskraadid pääsesid torudele hõlpsasti ligi. Ehkki appi kutsutud osaühingu Abja Elamud töömehed nägid pool päeva vaeva ja sulatasid torusid alates keldrist, jäid nad toppama lühikese lõigu juures, mis läbis naabri korterit. Eakas naabrinaine Sinaida Mikk, kes oli noore perega tülis, keeldus lubamast töömehi oma korterisse torusid lahti sulatama. Et eravaldusesse loata minna ei tohtinud, jäigi vesi lahti sulatamata. Seejuures oli veeta ka memm ise.

Pesuvee saamiseks tassis noor pere õuest lund ja sulatas seda pliidi peal. Joogivesi toodi mõnesaja meetri kauguselt teise naabri juurest.

Sagedased tülid naabriga

Et päev pärast seda, kui lugu oli Sakalas ilmunud, külmus ka kanalisatsioon, otsustasid Deniss ja Julia Lagoda oma kolme lapsega Tallinna Julia ema juurde talvitama minna.

«Paar nädalat tagasi käisime oma kodu vaatamas. Olukord oli sama ning otsustasime sealt lõplikult lahkuda,» rääkis Julia Lagoda.

Esialgu jäädakse elama Tallinna. «Meil ei ole midagi kaotada, Päidre elu enam midagi väärt ei olnud. Küsimus ei olnud ju ainult selles veemures – meil olid naabriga pidevad tülid. Ta kutsus iga väikese asja pärast politsei, näiteks selle peale, kui lapsed olid mänguhoos tema puuriidast puid teise kohta viinud,» kõneles Julia Lagoda. «Eks üks põhjus, miks ta meisse halvasti suhtus, oli see, et oleme venelased,» lisas ta.

Sinaida Mikk rõhutas Sakalale jaanuaris, et venelastega on raske ühes majas elada.

«Nendel on teine temperament. Kui nad ülemisel korrusel hüppasid, siis mul lagi värises. Oli tunne, nagu kukuks see kohe alla,» jutustas ta.

Lisaks väitis Sinaida Mikk, et Julia Lagoda on teda korduvalt ähvardanud, ning lausus, et selle perega ühes majas elamine oli karm katsumus.

Maal on ilus, aga raske

Lagoda pere oli kolinud Tallinnast Päidresse kolme aasta eest, pereema sõnutsi seetõttu, et lastel oli allergiaid ning maal on puhas õhk ja saab ise endale toitu kasvatada. «Natuke kahju muidugi on. Minu arvates on Viljandimaa elamiseks Eestis parim koht: loodus on imeilus ja kliima väga hea. Aga midagi ei ole teha,» sõnas Julia Lagoda ning lisas, et kui üks uks sulgub, siis teine avaneb.

«Maal ongi elu raske,» kommenteeris Halliste vallavanem Ene Maaten noore pere lahkumist.

Varem oli ta Sakalale öelnud, et tekkinud olukorras oli süüdi ka noor pere, kelle hoolimatuse tõttu torustik külmus. «Maja välisuksel on auk sees ja see on lääbakil, keldriuks eest tõstetud ja kelder ise soojustamata, aken vaid laudadega kinni löödud. Olen öelnud, et tehku nad need asjad korda, aga mind ei tehta kuulmagi,» kõneles Maaten.

Vallavanema ütlemist mööda peaks maale kolija arvestama, et ellujäämiseks tuleb ka endal tegus olla ja kõvasti pingutada. «Abituna ei saa maal elada. Kui ainus oskus on helistada ja abi paluda, siis sellest ei piisa. Me toetasime seda peret niigi tublisti, maksime näiteks laste huviringidesse sõitmise kulud,» rääkis ta.

Samas majas müüs vald äsja 600 euroga korteri, mis oli pikalt tühjana seisnud ning milles polnud veevärki ja kanalisatsiooni. «Ostja teadis, et saab kehvas seisus korteri. Selle raha eest ei saagi loota lossi,» sõnas vallavanem.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles