Vallavanema tagandamine tõi sekeldusi kooli kööki

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kasutas Kõpu kooli söökla kokk Aurika Piht mugulate koorimiseks ühelt kohalikult inimeselt asenduseks saadud masinat. Tulevikus tahab kool sellise endale päriseks osta.
Eile kasutas Kõpu kooli söökla kokk Aurika Piht mugulate koorimiseks ühelt kohalikult inimeselt asenduseks saadud masinat. Tulevikus tahab kool sellise endale päriseks osta. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kõpu volikogu võttis ülemöödunud nädalal ametist maha pikaaegse vallavanema Tõnu Kiviloo. Nädala jagu hiljem jõudis selle järellainetus kurioossel kombel kohaliku kooli kööki.

Tagantjärele ei oska ükski asjaosaline enam täpselt meenutada, kas see oli läinud reedel või laupäeval, kuid ühel hetkel olevat Kiviloo Suure-Kõpu mõisa keldrikorrusel tegutseva köögiga ühendust võtnud ning teatanud, et tuleb sinna ja viib ära talle kuuluva külmutuskapi. Seda ta ka tegi. 

Ühtlasi võttis nüüdseks endine vallavanem kaasa kartulikoorimismasina, mis olevat olnud samuti tema omand.

Et vallajuhi isikliku vara kasutamine omavalitsuse allasutustes pole just tavapärane, palus Sakala asjaosalistel veidrat seika selgitada. Kooli direktor Linda Soots kinnitas, et selline juhtum leidis eelmisel nädalal tõepoolest aset, ning nimetas seda ebameeldivaks üllatuseks. Samas kinnitas koolijuht, et asutusel pole Kiviloole etteheiteid, sest too käitus kohapeal igati viisakalt ja seadmed kuulusid tõepoolest talle.

«Mingist suurest probleemist pole mõtet rääkida, sest üks hea inimene pakkus meile kiiresti ajutiselt asenduseks oma koorimismasina ja kui eelarvelised võimalused lubavad, siis plaanime varsti ise endale uue osta. Asenduskülmkapi saime spordihoonest, kus see oli seni pooleldi kasutuseta seisnud,» selgitas Soots.

Samas ei osanud direktor seletada, miks endise vallajuhi masinaid koolilaste ja hooldekodu asukate toitlustamiseks kasutati, sest seda olevat tehtud juba enne tema ametisse asumist. «Võib-olla peame selle liigitama lihtsalt väikese koha eripäraks,» oletas Soots.

Ka Tõnu Kiviloo ise ei mäleta oma väitel enam täpselt, mis asjaoludel tema koorija ja külmik mõisamajja olid viidud. Ta tuletas meelde, et pidas aastate eest Kõpus kauplust ja toitlustuskohta ning kui need majanduslikel põhjustel kinni läksid, jäid ka mõned asjad jõude seisma. 

«Ilmselt tekkis mingi hetk – võimalik, et pärimusmuusikute etnolaagri ajal – nende järele vajadus ja ma andsin sinna. Aga nüüd, kui mind on ukse taha visatud, pean oma asjad kokku korjama,» lausus Kiviloo.

Kõpu vallavolikogu umbusaldas ligi 18 aastat valla eesotsas olnud Tõnu Kivilood ülemöödunud nädalal. Seejuures toodi peamiste põhjustena välja vallavanema autoritaarne ja läbipaistmatu juhtimisstiil ning usalduse kaotus.

Kaks aastat tagasi viisid keskkriminaalpolitsei ametnikud Kiviloo korruptsioonikuriteos kahtlustatuna otse töökoha ukse eest kaheks päevaks arestimajja ning korraldasid vallamajas läbiotsimise. Uurimise käigus kogutud tõendite põhjal esitas prokuratuur Kiviloole ning kolmele füüsilisele ja kahele juriidilisele isikule korruptsioonisüüdistuse. Kohus asub seda vaagima märtsi lõpul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles