Euroopa mõistis Eesti omavalitsuspoliitika hukka

Taavi Aas
, Eesti linnade liidu esimees, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EESTI linnade liit ja Eesti maaomavalitsuste liit on juba aastaid rääkinud, et valitsus on teinud Eesti omavalitsustele ülekohut ja rikkunud nende õigusi. Peaminister Ansipi valitsuse kõrvad on jäänud meie jutule kurdiks ning omavalitsusliitutega pole juba pikka aega arvestatud. Seevastu Euroopas võeti meid kuulda!

Euroopa regionaalsete ja kohalike omavalitsuste kongress (CLRAE) ehk Euroopa Nõukogu omavalitsuskogu tegi Eestile Euroopa omavalitsusharta rikkumise kohta ettekirjutused. See ongi põhjus, miks Tallinn kui Eesti suurim omavalitsus on otsustanud homme,  9. detsembril pealinnas kokku kutsuda erakorralise omavalitsusfoorumi, et olukorda üheskoos arutada.

Eesti linnade liidu esimehena loodan, et hoolimata alanud valimiskampaaniast ilmutab võimuliit siiski riigimehelikkust: arvestab Euroopa kriitikat ning suudab oma jämedad vead lähikuudel parandada.

Meenutagem, et just omavalitsusfoorum nõudis esimesel koosolekul vastuvõetud pöördumises muu hulgas, et Euroopa omavalitsusharta rikkumise suhtes algatataks jälgimismenetlus. Nüüd peaks seesama foorum olema esimene, kes nõuab Eesti valitsuselt Euroopa omavalitsuskogu ettekirjutuste tingimusteta ja kiiret täitmist.

KORRALISI omavalitsusfoorumeid on peetud juba neli ning iga kord on kogu Eestist osalenud üle 300 inimese. Foorumitel on arutatud omavalitsuste tulubaasi ebaseaduslikke kärpeid, mida tehes riik on sattunud vastuollu nii eelmainitud hartaga kui omavalitsuste ja riigi toimimise üldtunnustatud põhimõtetega.

Euroopa omavalitsuskogu võttis 26. oktoobril Strasbourgis vastu teravalt sõnastatud soovitused Eesti võimudele. Muu hulgas nõutakse neis seaduste kiiret muutmist, et kohalikele omavalitsustele eraldataks kohustuste täitmiseks rohkem raha. Samuti soovitakse, et Eesti linnad ja vallad saaksid tulude suurendamiseks õiguse kehtestada kohalikud maksud.

Ühtlasi teeb omavalitsuskogu Eesti valitsusele ettepaneku luua kriisis enim kannatanud omavalitsuste toetuseks fond, mille abil nad saaksid jätkata sotsiaalteenuste osutamist, ning rõhutab, et riigi valitsus peab kaasama omavalitsusi ja nende ühendusi seadusemuudatuste arutelusse enne otsuste langetamist — eriti juhtudel, kui need puudutavad omavalitsuste rahalisi kohustusi.

Samuti on soovitustes kirjas, et Tallinnale tuleb pealinna ülesannete täitmiseks tagada seadustega eristaatus.

DOKUMENDIS tõstetakse esile asjaolu, et Eesti on täitmata jätnud 2000. aastal koostatud raporti soovitused tagada omavalitsustele tulubaas.

Et meie valitsus nüüdseid soovitusi järgiks, lisati neile raportööri ettepanekul nõue, et Eesti delegatsioon teeb kord aastas Euroopa omavalitsuskogule kõnealusest valdkonnast kokkuvõtte.

Omamoodi huvitav on asjaolu, et Eesti kohta koostas raporti just parempoolset maailmavaadet esindava Euroopa Rahvapartei esindaja Jos Wienen Hollandist. Seega ei ole Euroopa parempoolsed meelestatud nii omavalitsusvaenulikult kui Eesti parempoolne valitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles