«Iga alltöö ettevõtja tahab raha saada»

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Sakala» käsutuses on osa salvestatud telefonikõnest, kus ärimees Urmas Velleste kurdab haiguse üle, mis ei luba tal vanglakaristust kanda, kuid ei nõustu sellega, et vestluspartner läheks olukorra lahendamiseks kuhugi midagi viima.

Toomas Alp ei kinnita, et Vellestega vestlev Toomas on tema, kuid ei lükka seda ka ümber. Alp tõdeb, et on telefonitsi paljude inimestega rääkinud ja nende hulgas võis olla ka Velleste. Samas väidab Alp, et ta ei ole Vellestega ammu kohtunud, sisu järgi otsustades sel sügisel salvestatud vestluses mainitakse aga eelmisel õhtul asetleidnud kokkusaamist.

Üks salvestatud häältest sarnaneb väga Albi omaga, samuti kasutab rääkija temale iseloomulikke parasiitsõnu, näiteks lisab lause lõppu «onju».

Urmas Velleste: Halloo!

Toomas: Jah.

Velleste: Tervist.

Toomas: Ja-jah.

Velleste: Saad rääkida, Toomas?

Toomas: Ja-jah.

Velleste: Kuule, ütleme nii, et nagu ma sulle eile õhtul ütlesin. Ma ei ole suutnud hommikuks midagi uut välja mõelda. Minu poolt on kõik nagu selles mõttes, et ma näen seda asja niimoodi, et ma tulen ja deponeerin selle raha ja teeme lepingu ja, ja noh, ära ja, aga teistpidi ma nagu seda riski endale võtta ei saa.

Toomas: No selge, noh, siis ma ei tee midagi.

Velleste: Selles mõttes et-et-et...

Toomas: Ma ei hakka, ma ei hakka tegelema ja kõik, noh. Korras.

Velleste: Kui täna tulla ja (arusaamatu).

Toomas: Ma, ma ei hakka. Selles mõttes et (arusaamatu) mind, mind sihuke asju, ma mingi-ming-mingi, kas või mingi, mingi, mingi, mingigi ühesõnaga asi olema, et kus ma ise, onju, veel sinna selle raiskan, onju, kuradi ja, ja noh...

Velleste: Ei, ära räägi mulle mingist raiskamisest. Ma ütlen sulle seda selles suhtes nagu kohe ära, et mina ei taha (arusaamatu).

Toomas: Ei ole vaja rääkida rohkem! Mis sa raiskad telefoniaega, noh! Ma viskan need asjad hunti ja teed ise noh. Mina ei tee.

Velleste: Mina saan maksta ainult kuradi asja eest, mis on (arusaamatu).

Toomas: Ma ütlen sulle, ma ütlesin sulle seal laua taga, rääkisin omavahel asjad ära.

Velleste: Jaa, ja mina ütlesin sulle ka seal laua taga, et mina ei ole sellega nõus, et sina lähed kuhugi kellelegi midagi viima. See on päevselge.

/.../

Toomas: No sa nägid, mis sa said, onju. Seal on ju must valgel seal see vastus. Ei saa ja kõik ja noh! Senikaua, kuni seda küsimust, mis ma sulle rääkisin, ära ei lahenda, onju, senikaua ei tulegi midagi paremat noh. Sellepärast, et seal ei ole, see on selline, ühesõnaga, direktsiooni otsustus, tähendab, kus on eelandmetel alusel saab ainult seda teha. Saad sellest aru? Kui on inimene, kes, ühesõnaga, eelandmed esitab, ütleb niipidi, onju, et kõik on korras, siis ongi kõik korras. Ja-ja ja senikaua, kuni seal vastupidist seisukohta ei ole või kas või, ühesõnaga, mingisugustki muud asja, siis, noh, jääbki see muutmata. Kõik. Korras. Sa võid praegust edasi kaevata, võid mitte kaevata...

Velleste: Ei, mul on selles suhtes jah nagu päris jama, aga...

Toomas: Aga selge, noh, mis me siis enam vaidleme.

/.../

Toomas: Ei saa niisama ilma, kuradi, käed taskus, kuskile minna. Saad aru, noh! Aitäh eest ei tee tänapäeval mitte midagi. Ütleme siis niimoodi, ühesõnaga, peenikeselt, et sulle ka oleks öeldud arusaadavas keeles, onju, et see kõik nõuab alltöö ettevõttu. Iga alltöö ettevõtja tahab jälle raha saada omakorda. Ei saa niimoodi, saad sest aru?

/.../

Toomas: Tulutu on, tulutu on ühesõnaga selle üle... Vaata, mul on siin laual, laua peal, ühesõnaga, raamat, onju, kuradi, selle raamatu pealkiri on «Kohtupsühhiaatria». Ja ja-ja vaata, ega inimene peab ikka piisavalt ise ka aidata tahtma, onju, ei saa niimoodi, et inimene ei taha ja sõdib vägisi tervenemisele vastu (arusaamatu), ütleme, noh, minu isikus, eksole, ja-ja pakub abi, onju, ja see inimene, see haige, üldsegi ei vaja.

Velleste: Kuule, asi on selles, asi on väga lihtne. Mul on, mul on seaduslik, kuradi, mul on seaduslik takistus, mul on tervislik seisund, sa tead, kui kriitiline, ma räägin, (arusaamatu sõna) terve hunniku pabereid, mulle on tehtud sada uuringut. Ma võin sulle öelda, et minu tervislik seisund ei võimalda selle karistuse kandmist. Ma vajan regulaarset ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles