Üleujutus Soomaal: plätudes noormees kahlas veevangis kodu kütma

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30. jaanuaril võib tavaliselt inimesi suuskadega liikumas näha, soojemal talvel ka kummikutega. Täna südapäeval seisis 16-aastane Tim Korts Soomaal Räksi tee ääres aga üleskääritud püksisäärte ja paljaste varvaste otsa torgatud plätudega.

Kortsude pere elab enamasti küll Viljandis, kuid see ei tähenda, et maakodu, Sonni talu, võiks hooletusse jätta. Nii olid Tim ja tema ema Olga Korts ka täna maja kütma tulnud, kuid avastasid kohale jõudes, et ööpäevaga Läti luhale tekkinud suurvesi on tee majast ära lõiganud.

Et kõik kummikupaarid seisid teisel pool vett, tuligi Timil jalad paljaks võtta ja läbida umbes sajameetrine jääkülm kannatuste rada. Samasuguse teekonna oli ta korra läbi teinud ka kaks aastat tagasi, kuid siis oli vesi kümne kraadi ringis.

"Pole hullu, täitsa normaalne," hüüdis noormees esimeste sammude järel ja kahlas veepinna all aimatavat kruusateed mööda rahulikult edasi.

Pereisa Tõnis Korts, keda asjatoimetused olid täna Virumaale viinud, rääkis telefonis, et veel eile hommikul oli Läti luhal vaid üksikuid lompe. Täna ennelõunal lainetas seal aga korralik järv, millel sügavust küll enamasti alla meetri.

Ehkki talvine suurvesi on enamasti väiksem kui kevadine ja praegune alles algamas, võis Läti vaatetorni juures juba kohata esimesi uudistajaid, Elmo Krallet ja Marii-Heleen Hämäläinenit, kellele see oli esimest korda Soomaa viienda aastaajaga kohtuda.

"Vett on tõesti palju," tõdes Hämäläinen, märkides samas, et kui mõni kanuutaja ka mööda veepeeglit aerutaks, annaks see vaatepildile tublisti juurde.

Läti luht on üks esimesi paiku, kus Soomaa üleujutus välja lööb. Teine selline asub Tohvrilt Ruunaraipele viival teel, kus Raudna jõgi sageli silla kõrvalt üle tee jookseb. Seal on vee sügavus üle poole meetri, nii et isegi kui tavalised kummikud oleksid kaasas, oleks teisele poole pääsemiseks targem jalad paljaks võtta. Tavalise sõiduautoga sealt läbi ei saa ning täna ennelõunal oli veetase ka linnamaasturi jaoks viimase piiri peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles