Tartu ülikool andis välja rahvusmõtte auhinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile rahvusülikooli 91. aastapäeva auks korraldatud aktusel kuulutas Tartu ülikool välja tänavuse rahvusmõtte auhinna laureaadi. Selleks valiti kirjanik Mats Traat.

Kirjanik Hando Runnel tutvustas laureaati sõnadega «suverään», «hoidmine», «kahi» ja «töö». Veel leidis ta, et Traati ei ole Eesti ühiskonnas ülearu palju kiidetud. Ta on õppinud praktilisi asju, aga ometi kirjutab. Tema hinges on väärtusi, mida võib usaldada. Need ei kõigu.

«Eesti kirjanikest on rahvuslikus entsüklopeedias pühendatud Mats Traadile vaat et kõige rohkem ruumi,» ütles Runnel veel. Ühtlasi avaldas ta arvamust, et Traat on töömees ja loeb auhinnaks saadud 50 «Eesti mõtteloo» köidet ka läbi.

Rektor Alar Karis lisas, et rahvusmõtte laureaat on arutlenud olemise sihtide üle, ning kinnitas, et žürii oli sel aastal laureaati valides väga üksmeelne.

«Mats Traat on oma ilukirjandusliku loominguga mõjutanud mitme põlvkonna arusaamist kirjasõna tähtsusest,» rääkis Karis. «Ta on nii inimese kui kirjanikuna alati olnud sirgjooneline ja usaldusväärne — ka Eestile väga segastel aegadel. Ta on oma isiku ja kirjutatud sõnaga kujunenud üheks eesti rahvustunde ja üldise kultuuripildi olulisemaks mõjutajaks.»

Mats Traat ütles, et tunnustus tuli talle suure üllatusena. Rahvusmõtet nimetas ta vaimse energia tuikeks, mis määrab piirjooned ja märgib maha mõtted, mis peaksid tulema enne igat tegu.

«Raske öelda, mis see just on, kuid see on olemas,» lisas ta.

TUNNUSTUS

Tartu ülikooli rahvusmõtte auhind anti välja seitsmendat korda.

• Auhind on mõeldud Eesti riiklikku ja rahvuslikku eneseteadvust oma loominguga silmapaistvalt edendanud inimesele.
Allikas: «Postimees»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles