Algas pindalatoetuste maksmine

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

1. detsembrist alustas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) põllumeestele pindalatoetuste makseid. Koos tänavuse põllumajanduskultuuride ja heinaseemne täiendava otsetoetusega ulatub toetuste summa 1,34 miljardi kroonini.


Eelmise aastaga võrreldes on kasvanud nii toetusesaajate arv, kõigi toetuste ühikumäärad kui põllumaa pindala. Toetusesaajaid on üle 200 mullusest rohkem, põllumajanduslikus kasutuses maa pindala ligi 16 000 hektarit suurem ning toetuste üldsumma 0,2 miljardi võrra kasvanud.

«Aktiivsus pindalatoetuste taotlemisel on võrreldes eelmise aastaga tõesti tõusnud, aga kuigi toetusealuse maa üldpind on suurenenud, näitab statistika, et see on tulnud pigem põllumajandusmaa hooldamise, eelkõige rohumaade niitmise arvel, mitte teravilja ja teiste kultuuride aluse pinna suurenemise tõttu,» kõneles PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive. «PRIA-l on siiski hea meel, et meie vahendatavad pindalatoetused on aidanud põllumeestel raskeid masuaegu üle elada ning elu maal saab jätkuda.»

Pindalapõhiseid otsetoetusi määrab PRIA 15 970 taotlejale 871 305 hektari kohta. Viljandimaalt on määratud toetusi 80 450 hektarile, toetuse saajaid on 1227 ning neile makstav kogusumma 101 575 371 krooni.

Kõik toetused laekuvad liigiti eraldi maksetena taotlejate kontodele vastavalt nendele kontoandmetele, mille taotlejad on kliendiregistrile teatanud.

Toetusesaajate nimekirju avaldab PRIA oma kodulehel www.pria.ee alates 9. novembrist vaid juriidiliste isikute kohta. Eraisikute ja FIE-de toetuste andmete avalikustamise on Euroopa Inimõiguste Kohus keelustanud. Eraisikutel ja FIE-del soovitab PRIA oma toetuste kohta andmeid uurida elektroonilisest kliendiportaalist e-PRIA. Selle kasutamisel abistavad kliente PRIA maakondlikud teenindusbürood, kus saab kasutada ka kliendiarvutit.

Pindalapõhiseid otsetoetusi makstakse põllumeestele selleks, et toetada põllumajandustootmise jätkamist ning osaliselt hüvitada kulutusi, mis on tehtud maa harimiseks ja heas põllumajanduslikus korras pidamiseks. PRIA ülesanne on nii taotluste vastuvõtt ja menetlemine kui ka põldude registri pidamine, põllukaartide täpsustamine, taotlejate ja toetusnõute täitmise kontrollimine ning toetuste määramine ja maksmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles