Viljandi ei hakka koolilaste vanematelt toiduraha küsima

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pered on harjunud korraga, mille järgi saavad nende lapsed koolis sooja lõunasöögi, ilma et vanematel tuleks selleks ekstra raha kaasa panna. Linnavalitsuse otsuse järgi peaks see nii jääma ka lähematel aastatel.
Viljandi pered on harjunud korraga, mille järgi saavad nende lapsed koolis sooja lõunasöögi, ilma et vanematel tuleks selleks ekstra raha kaasa panna. Linnavalitsuse otsuse järgi peaks see nii jääma ka lähematel aastatel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui eelmise aasta lõpus mängis Viljandi linnavalitsus mõttega hakata järgmisest õppeaastast põhikoolide laste vanematelt koolitoidu maksumuse osaliseks katmiseks raha koguma, siis nüüdseks on ta sellest plaanist loobunud.

Abilinnapea Janika Kivistik nentis, et sellist lahendust kaaluti mitmest aspektist ning jõuti järeldusele, et selle rakendamine oleks lapsevanematele tulnud liiga järsku. Samas märkis ta, et ükski ema või isa ega ka koolijuht ei tulnud linnajuhtide mõtet kritiseerima. «Diskussioon, mis sel teemal tekkis, oli üksnes poliitiline,» sõnas ta.

Tänavu lõpeb leping, mille alusel on viimastel aastatel maakonnakeskuse koolides õpilastele lõunat pakkunud aktsiaselts Baltic Restaurants Estonia. Sestap asus linn hiljuti ettevõttega läbirääkimistesse lootuses kokku leppida mõlemat rahuldavad tingimused ning sujuvalt uus leping sõlmida.

Ehkki firmaga pole veel lõplikult käsi löödud, märkis Janika Kivistik, et esialgne kokkulepe on juba olemas ning selle kohaselt jätaks Baltic Restaurants järgmisel ja ülejärgmisel õppeaastal ühe toidukorra hinna samaks, mis on praegu.

Nii oleks ka edaspidi koolilõuna hind 1,24, millest 78 senti on lubanud endiselt katta riik. Linna kanda jääks seega 46 senti. Seda arvestades on tänavuse linnaeelarve projektis koolitoidu reale märgitud 160 000 eurot.

Janika Kivistik plaanib peagi kohtuda kõigi nelja kooli hoolekoguga, et vahepealseid mõttekäike selgitada. Ühtlasi tahab ta vanemate südamele panna, et tegelikult ei ole tasuta koolitoitu olemas.

«Isegi siis, kui omavalitsus otse toiduraha ei kogu, tuleb iga valmistatud söögikord maksumaksjal kinni maksta. See on meie ühine raha ja me peaks sellesse vastutustundlikult suhtuma. Kokkuhoiu nimel tuleks alati toidult maha võtta need lapsed, kes on haigeks jäänud ja need, kellel vanemad lubavad koolisööklas mitte süüa.»

Enamikus Eesti linnades ja valdades kehtib kord, kus koolitoidu eest maksavad riik ja omavalitsus kahasse. Samas on selliseidki paiku, kus osa summast palutakse katta peredel. Nii toimitakse näiteks Paides, Tartus ja Keilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles