Kas lapsele müüakse alkoholi? Üldiselt mitte, kuid siin-seal siiski

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-aastane noormees proovis 11. jaanuari õhtul Sakala ülesandel 14 Viljandi poest õlut osta. Enamikus kohtades, sealhulgas Uueveski Konsumis (pildil), jäi ta tühjade kätega, sest kassapidaja keeldus dokumenti nägemata talle alkoholi müümast.
16-aastane noormees proovis 11. jaanuari õhtul Sakala ülesandel 14 Viljandi poest õlut osta. Enamikus kohtades, sealhulgas Uueveski Konsumis (pildil), jäi ta tühjade kätega, sest kassapidaja keeldus dokumenti nägemata talle alkoholi müümast. Foto: Rannar Raba / Sakala

Alkoholipoliitikat puudutavas debatis, mis mullu kõvasti tuure juurde sai, väidetakse sageli, et alaealistel on poodidest liiga lihtne alkoholi kätte saada, sest müüjad ei vaevu alati noorte ostjate vanust kontrollima. Uurimaks, kuidas asjalood tegelikult on, palusin 16-aastasel kohalikul koolipoisil tema vanemate nõusolekul teha Viljandi müügikohtades katseoste.

Välistamaks võimalust, et abivalmis noorsand pälvib ajakirjanduslikus eksperimendis kaasalöömise pärast kellegi halvakspanu, jätan tema nime ja näo avalikustamata. Samas kinnitan, et valisin oma tutvusringkonnast sihilikult poisi, kes võiks vanuse poolest alkoholi vastu väikestviisi huvi tunda, kuid kelle väljanägemine lubab ka põgusa pilguheidu korral oletada, et ta on veel alaealine.

Minu abiline, kümnenda klassi õpilane, on mõnikord koos sõpradega seltskondlikel koosviibimistel ja pidudel alkoholi pruukinud. Vanemad teavad seda ja on temaga sel teemal vestelnud. Teisalt jääb fakt faktiks: selleks et ise seaduslikult kraadiga jooki osta, tuleb mehehakatisel veel ligi poolteist aastat oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles