Pöördumine: Elu päästab vaid töökorras suitsuandur

Marek Kiik
, Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhtivspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selle aasta algul Viljandis Uue tänava korteris juhtunud tuleõnnetuse põhjustas ahjust välja pudenenud süsi, mis süütas ahju ette laotud puud ja põranda.


Tulekahju märgati tänu suitsuanduri häiresignaalile. Kiiresti saabunud päästjad tõid korterist välja kaks maganud ning suitsu sisse hinganud meest. Kiire teatamine ja päästjate oskuslik tegutsemine võimaldasid vältida traagilisi tagajärgi.

Sageli annab suitsuandur märku pliidile või ahju unustatud toidust, mis on süüdanud ümbruse, kuid ka siis jõuavad päästjad või tulekahju avastajad suurema õnnetuse ära hoida.

Paraku on pärast suitsuanduri kohustuslikuks muutumist Eestis aset leidnud kümneid traagiliste tagajärgedega õnnetusi, mille puhul elu päästev hoiatusseade on laest alla võetud.

Kurb on tõdeda, et inimese hukkumisega lõppevate tulekahjude puhul pole elamus enamasti olnudki suitsuandurit või on see millegipärast eemaldatud. Enamasti põhjustavad seadme mahavõtmist häired, mis pole tingitud põlengust.

On teada, et köögi või vannitoa lähedusse paigaldatud anduri võivad käivitada aurud. Patarei tühjenemisest annavad märku harvad signaalid. Ühtlasi vallandub häire sigaretisuitsu toimel, kui andur on paigaldatud suitsetamiskoha lähedusse. Kisa tõstab ka pikalt puhastamata seade, mille on käivitanud tolm. Teisalt ei pruugi tolm lasta sel reageerida tulekahjule.

Enda ja lähedaste turvalisuse tagamiseks tuleb patarei õigel ajal vahetada, puhastada andurit paar korda aastas tolmuimeja või harjaga ja paigutada see vajaduse korral ümber kohta, kus ei teki valehäireid. Parim paik on tubasid ühendav koridor või magamistoa uksetagune.

Andur tuleb paigaldada võimalikult ruumi keskele. Kasulik on panna see igasse magamis- ja elutuppa. Mitmekorruselises elamus peab seade ohutuse tagamiseks olema igal korrusel. Üks suitsuandur katab kõige rohkem 60 ruutmeetrit.

Lisainfot suitsuanduri ja tuleohutuse kohta vaata www.suitsuandurid.ee või küsi päästeala infotelefonilt 1524 (kehtib tavatariif).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles