Viljandi muuseumis näeb ruumilisi tänavavaateid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel on teiste suvituslinnade piltide kõrval jäädvustusi ka Viljandist.
Näitusel on teiste suvituslinnade piltide kõrval jäädvustusi ka Viljandist. Foto: Herki Helves, Viljandi muuseum

Viljandi muuseumis on avatud Eesti Ajaloomuuseumi «Tervitusi Revalist, Dorpatist, Narvast, Pernaust, Fellinist, Hapsalist ja Arensburgist», mis kutsub sukelduma sajanditagusesse Eesti linnapilti ja kaema veel ilmasõdadest puutumata Eesti suuremaid ja suvel kaunemaid linnu.

Eesti Ajaloomuuseumi 150. sünnipäeva-aasta puhul valminud näituse tarbeks valminud anaglüüf-fotodel ja muuseumi kogust publiku ette toodud meeleolukatel ajaloolistel piltpostkaartidel on seitse Eesti linna: Tallinn, Tartu, Narva, Pärnu, Viljandi, Haapsalu ja Kuressaare.

Suurendatud ja ruumilised linnavaatefotod on digiteeritud XX sajandi alguse klaasnegatiividelt ning neist enamiku autor on fotograaf Jaan Kristin (1863–1919). Ta pildistas aastatel 1905–1914 kõiki Eesti suuremaid linnu ja suvituskohti piltpostkaartide valmistamiseks. Vanade klaasnegatiivide kvaliteet ja detailirohkus on hämmastavad, võimaldades ajalooliste linnapiltide suurendamisel ja sügavusmõõtme lisamisel kogeda põnevat ruumilist ajarände elamust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles