74 õpilasest jõudis kooli vaid 13

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Kesklinna koolis on kolmandaid klasse tabanud haiguslaine: eile võttis õppetööst osa tavapärase 74 lapse asemel vaid 13. Õpetajad ei mäleta, et kunagi varem oleks korraga nii palju kolmandikke tõbede pärast puudunud.

Kell heliseb tundi ja Kesklinna kooli III-a klassi õpilased haaravad õppetööks tahvelarvutid. Eile jagas klassiõpetaja Annika Lond need välja vaid kolmele lapsele, sest ülejäänud 21 olid haiguse tõttu koju jäänud. Et puudujaid on palju, tuleb õppetöö natuke ümber korraldada. 

«Uute teemadega me edasi ei liigu, teeme rohkem kordamisülesandeid ja loomingulisi töid,» rääkis klassiõpetaja. Nii said õpilased meisterdada jõulukaarte, sedapuhku virtuaalseid.

Klassiõpetaja sõnul hakkasid lapsed tasapisi haigestuma eelmise nädala teisel poolel. Neljapäeval puudusid juba pooled ja selle nädala esmaspäeval oli kohal vaid viis õpilast.

Samade nähtudega haigus on tabanud just kooli kolmandaid klasse. III-b klassist saadeti eile hommikul koju üks haigestunud õpilane ja nii jäi neid 25-st neli. Klassiõpetaja Triin Metsa sõnul tuli esmaspäeval kaks õpilast koju läkitada. Reedel olid puudunud vaid üksikud lapsed.

Parem jäägu koju

Viljandi Kesklinna kooli III-b klassi muusikatunnis istus kokkulükatud laudade taga neli õpilast. Nad rääkisid, et kuigi tunnid on vaiksemad ja koolis on rahulikum, ootavad nad siiski klassikaaslaste naasmist, et nendega mängida ja vestelda. Triin Mets on õpetajana töötanud kümme aastat ja teist sellist suuremõõtmelist haigestumise perioodi talle ei meenu.

III-c klassi 25-st õpilasest oli eile kohal kuus. Klassiõpetaja Kersti Pihel-Heina sõnul oli osa lapsi väljasõidul, aga viimastel päevadel on koolis olnud ligi pool klassi.

«Minu õpilased tulevad ringiga juba tagasi. Meil algasid haigestumised teistest kolmandatest klassidest varem – juba üle-eelmisel nädalal,» rääkis ta.

Kooli meditsiiniõde Luule Erik sõnas pärast tavapärast hommikust ringkäiku klassidesse, et esimesi klasse haigused ei kimbuta: kolmes klassikomplektis puudub kokku vähem kui kümme õpilast. Kolmes teises klassis oli tema sõnul samuti vähe puudujaid, aga just kolmandates klassides levib nakkav viirushaigus.

«Kõrge palavik, mõningal juhul oksendamisega,» kirjeldas meditsiiniõde haigusnähte. Ta oli pidanud nii eile kui eelmistel päevadel mõnele lapsele vanemad järele kutsuma, sest laps oli haige. Meditsiiniõde palus lapsevanematele südamele panna, et nood uuriksid enne lapse kooli saatmist tema enesetunnet ja jätaksid ta haiguse korral kindlasti koju.

Nagu külmapühad

Kesklinna kooli algklasside maja õppejuht Katrin Männik oli teel õpetajate tuppa, käes kollane sidrun ja värske ingverijuur.

«Köögist anti kaasa – õpetajatele turgutuseks,» sõnas ta reipalt. Tema sõnul oli just lõunalauas olnud juttu haigestumisest kolmandates klassides ja õpetajatele olid meenunud külmapühad, kui samuti paljud õpilased koju jäid. 

Õppejuht kinnitas, et kool on praeguseks teinud kõik, mis tal omalt poolt on võimalik teha: teavitanud veebirakenduse Stuudium kaudu nii õpilasi kui nende vanemaid ja soovitanud kehva enesetundega lapsed koju jätta. Väikest viisi teeb õppejuhile muret, et lähenevad jõulupidu ja selle proovid ning ammusest ajast planeeritud teatriskäigud. Mõned üritused on haigestumiste tõttu juba ära jäetud, näiteks kolmandate klasside võimlemisvõistlus. Õppejuhi sõnul pole vanemates klassides sellist haigestumislainet märgata olnud, aga õnneks hakkavad esimesed terveks saanud õpilased tasapisi kooli naasma.

Kui aga vaadata Viljandimaa üleüldist olukorda, on ülemiste hingamisteede ägedatesse nakkushaigustesse haigestumisi registreeritud umbes sama palju kui eelmise aasta samal perioodil. Terviseameti Viljandimaa esinduse vaneminspektori Jaana Pullmani andmetel oli eelmisel nädalal nakkushaigustesse haigestunuid 157, neist 91 olid kuni 14-aastased lapsed. Terviseameti andmetel on see näitaja kasvanud 15 protsenti võrreldes üle-eelmise nädalaga.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles