Eakate tasuta bussisõidule terendab kindel piir

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Järgmisel aastal pole pensionieas inimesel enam võimalik Viljandis linnaliinibussiga ühes kuus 160 korda tasuta sõita, sest linnajuhid panevad tasuta sõidule kindla piiri. 14 tasuta piletit kuus on see mõõt, millega peab edaspidi arvestama.

160 korda kuus pole mingi laest võetud arv, vaid selle aasta rekord. Just nii palju sõitis üks inimene tänavu ühes kuus linnaliinibussides tasuta. Keskmine sõitude arv on kümme korda väiksem, kuust sõltuvalt 15–17.

Arvutused ja ettepanek

Nii tegidki esmalt niinimetatud krokodillide komisjoni liikmed ettepaneku ja seejärel linnavalitsus juba eelnõu, et järgmisel aastal võiksid eakad saada iga kuu 14 tasuta bussisõitu. Kui kellelgi peaks olema õigustatud vajadus, saab sõidukordade arvu suurendada.

Viljandi abilinnapea Janika Kivistiku sõnul on eelnõu tegemise põhjuseks vajadus raha kokku hoida ning nimetatud arvuni jõuti lisaks arvutustele ka aktiivse pensionäri, Keskerakonna nimekirjas volikokku kandideerinud Valli Veigeli arvamusloo põhjal, mis ilmus Sakalas. «Seal nimetas Valli Veigel mõistlikuks just 14 korda kuus,» meenutas Kivistik. Nüüd on plaani tutvustatud mitme eakaid koondava ühenduse koosolekul ning abilinnapea sõnul pole sellele vastuseisu olnud.

Sõitja: 16 korda oleks parem

«Minu suu on nüüd kinni, sest ise ma selle arvu välja ütlesin,» sõnas Valli Veigel. «Rohkem küsida ei julge, aga kui vähegi võimalik, võiks selle 16 peale tõsta.» Tema sõnul tähendaks 16 sõitu kuus, et äärelinnas elav pensionär saaks nädalas kaks korda kesklinnas käia. «Ma olen kindel, et kui hakatakse sõidukordi lugema, jääb ka 16 korraga eelarve paika.»

Muudatuste põhjused on linna õhuke rahakott ja vajadus kulutusi kokku hoida. Eelmisel aastal prognoose tehes nägi linnavalitsus ette, et eakate tasuta sõit läheb linnale maksma 202 000 eurot. Nüüdseks on selge, et see summa on 161 000 eurot ehk osa eelarvestatud rahast jääb üle. Järgmise aasta eelarvesse on pensionäride sõitudeks planeeritud 105 000 eurot.

Viljandi kodanikest eakate piiramatu tasuta sõidu õigus linnaliinibussides hakkas kehtima juba 2014. aasta keskel. Enne seda said pensionärid kuus kuni kümme tasuta piletit.

Kui volikogu otsuse neljapäeval kinnitab, hakkab uus kord jaanuarist kehtima, kuid see, mis päevast sõidukordi täpselt lugema hakatakse, sõltub bussifirma valmisolekust. Atko Grupi Viljandimaa piirkonna juht Tõnu Naar sõnas, et tehniliselt pole muudatusi teha keeruline ja palju aega selleks ei kulu.

Mida sõidukordade lugemine ettevõttele tähendab, ei osanud Naar täpselt arvata. «Tõenäoliselt jääb sõitjaid pisut vähemaks,» ennustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles