Kultuuriminister vallandas sümfooniaorkestri direktori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Siitan.
Andres Siitan. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Kultuuriminister Laine Jänes vallandas eile ränkadele juhtimisvigadele viidates ametist ERSO direktori Andres Siitani.


Ühtlasi määras minister orkestri direktori kohusetäitjaks Eesti filharmoonia kammerkoori eesotsas oleva Anneli Undi.

Unt asub ERSO direktori kohuseid täitma täna ning jääb sellele kohale uue juhi määramiseni. Ühtlasi jätkab ta tegevust kammerkoori juhina.

Esmaspäevase kohtumise näol oli tegemist ministri ja ERSO direktori esimese tööalase kohtumisega pärast 3. märtsi.

Laine Jänes ütles eile, et kuigi riigikassa andmete põhjal on ERSO majandusseis kriitiline, ei esitanud sümfooniaorkestri direktor seekordselgi kohtumisel olukorra parandamise meetmeid ega ole võtnud asutuse eelarve päästmiseks ette midagi arvestatavat.

«Andres Siitan ei planeerinud ERSO tänavust eelarvet piirides, mis olid teada juba eelmisest suvest. Nii on ta asutuse juhina rikkunud eelarvedistsipliini, millega on teinud juhtimisvea ja viinud tema juhitava asutuse raskesse majanduslikku olukorda,» rääkis Jänes. «Siitan ei ole asutuse juhina arvestanud riske, mida tema käitumine võib asutuse tegevusele kaasa tuua, ja sellega on ta põhjustanud ministeeriumi kui tööandja täieliku usalduse kaotuse enda vastu. Asutuse juhile, kes on rikkunud nii rängalt finantsdistsipliini, ei ole võimalik taotleda päästeraha.»

Juhtunu tagamaad

2009. aasta augustis tegi kultuuriminister Laine Jänes ettepaneku muuta ERSO ja Eesti Kontserdi struktuuri, liites Eesti rahvusmeeskoori ja Hortus Musicuse ERSO-ga. Sümfooniaorkestri direktori väitel pidi ERSO haldusalasse minema ka Estonia kontserdisaal, aga ministeerium on selle väite seni kategooriliselt tagasi lükanud.

Hilisema käskkirjaga tühistas minister kõik struktuurimuutused ja taastas endise olukorra, kuid peaaegu aasta kestnud segadus on asetanud ERSO keerulisse majandusolukorda.

ERSO direktor Andres Siitan pöördus 7. septembril avaliku kirjaga kultuuriministri poole, sest viimane polnud leidnud poole aasta jooksul võimalust Siitaniga kohtuda. Kirjas heitis ta ministrile ette, et too on asetanud orkestri keerulisse majanduslikku olukorda. Vastukaaluks heitis minister Siitanile ette juhtimisvigu.

Septembri lõpul andis Laine Jänes korralduse moodustada ERSO eelarvevahendite kasutamise õiguspärasuse kontrollimiseks teenistusliku järelevalve komisjon. Selle auditist selgub, et ERSO tegevuskulud on 4,3 protsenti kasvanud. Nüüd nõuab ministeerium, et ERSO eelarvet selles mahus kärbiks.

Möödunud neljapäeval pöördus avaliku kirjaga kultuuriminister Laine Jänese poole ka ERSO kunstiline juht ja peadirigent maestro Neeme Järvi ning kutsus omalt poolt ministrit üles ERSO direktori Andres Siitaniga kohtuma, et orkestriga tekkinud probleemid lahendada.

Siitani varasem selgitus

9. septembril ütles Andres Siitan, et eksitav on serveerida toimuvat tema ja kultuuriministri vahelise tülina.

«Asjade ahel on palju pikem ning avalikku kirja ajendas mind kirjutama ikkagi tõik, et enam kui poole aasta jooksul polnud ma saanud ministrile saadetud kirjadele vastuseid,» märkis ta.  

Siitani sõnul algatas ja tühistas ERSO-t puudutavad reformid Jänes ise, mistõttu ta ei pidavat õigeks, et teemat enam ministri tasandil ei käsitleta.

«Siit tulenebki peamine lahkarvamus. Laine Jänese seisukoht on, et tema ei pea tegelema ERSO eelarvega, sest see on asutuse juhi otsene tööülesanne,» kõneles ta. «Minu seisukoht on, et kuna keeruline rahaseis tekkis reformide tõttu, on probleemi lahendamine siiski ministri kohustus.»

Siitan lisas, et tal pole tulnud hetkekski pähe süüdistada Laine Jänest muudatuste algatamise pärast, sest reforme oli vaja.

Peaminister Andrus Ansip lükkas 8. septembri Kuku raadio pärastlõunaprogrammis «Saade» ümber väited, nagu olnuksid ERSO luhtunud reformiplaani taga kultuuriministeerium ja Laine Jänes. Ansip meenutas, et 2009. aasta 13. oktoobri kohtumisel tulid sümfooniaorkestri peadirektor Andres Siitan ja dirigent Tõnu Kaljuste endi initsiatiivil reformiplaaniga tema juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles