UNOLight OÜs leitakse lahendused keerulistele ülesannetele

Copy
Обращаем ваше внимание, что статье более пяти лет и она находится в нашем архиве. Мы не несем ответственности за содержание архивов, таким образом, может оказаться необходимым ознакомиться и с более новыми источниками.
Фото: Kredex

Viljandimaal Mõisakülas tegutseva UNOLight OÜ põhitegevusala on ventilaatorite tootmine ja müük. Aastate jooksul on  tootevalikut pidevalt täiendatud mitmesuguste toodetega katlamajadele ja puidufirmadele – transportöörid, punkrid, lintkonveierid jne. Teenusena valmistatakse uusi tiivikuid ja ventilaatoreid kliendi jooniste või näidiste järgi. Projekteeritakse ja valmistatakse palju eritellimuslikke seadmeid ja nende osasid kõikidele tööstustele.

1997. aastal asutatud UNOLight OÜ põhitegevusalaks on ventilaatorite tootmine ja müük. Firma asutaja ja vedaja Uno Suurmets töötas enne seda Mõisaküla Talleksis, kus ta tegi metallitööd. „Tuli küll hästi välja, aga rahuldust ei pakkunud,” kommenteerib Suurmets otsust Talleksist lahkuda. Seejärel teenis ta mõnda aega leiba metsamasinal töötades, kusjuures kõige paremini tuli tal välja selle remontimine. Jutud taiplikust masinaparandajast läksid liikvele, nõudlus kasvas ja mõistlik oli asutada oma firma.

Pööre saabus 1999. aastal, kui ühel Suurmetsa heal tuttaval läks tarvis korralikku saepuruventilaatorit. „Selgus, et turul pakutav oli kas vilets või väga kallis. Panin kõigepealt pea tööle, nuputamist oli omajagu, aga ideest alates kuni teostuseni asi õnnestus,” meenutab Suurmets. Kuuldused hinna ja kvaliteedi heast suhtest levisid ja tekkis nõudlus. Ventilaatorite tegemisele ja arendamisele on mees tänaseni keskendunud.

UNOLight OÜ tootevalikus on lai valik ventilaatoreid: saepuru-, suitsu- ja õhuventilaatorid, kusjuures üksinda suitsuventilaatoreid on kakskümmend seitse eri mudelit. Tegelikult on sõna „mudel” kasutamine siinkohal pisut eksitav, sest iga suitsuventilaator valmib enamasti ikkagi täpselt konkreetse kliendi vajadustest lähtudes, nii et kaht ühesugust toodet UNOLighti väravast reeglina välja ei saadeta. Iga masina tegemisel on vaja arvestada hoone eripära ja sadat muud nüanssi.

Toodete nimekirjas järgnevad suitsuventilaatoritele saepuru- ja õhuventilaatorid. Kõik need on tööstuslikud, võimsusi saab tellija valida. „Vaid kodutarbijatele ei ole meil midagi pakkuda,” kahetseb Suurmets. Ventilaatorite kvaliteeti saab enamasti hinnata kaalu järgi, sellest sõltub seadme kulumiskindlus ja kestvus. Muidugi on oluline seegi, millist mootorit kasutatakse, kuidas on masin tasakaalustatud, millised on müranäitajad, õhuliikumiskiirused jne.

Kui sellest, mis on ventilaator, saab enamik lugejatest vähemalt aimamisi aru, siis järgmise tootegrupi peab UNOLighti juht juba veidi lahti seletama: „Tsüklonite ülesanne on materjali õhust eraldamine, et see kukuks piiratud ruumi või punkrisse. Näiteks kehtivad tänapäevastele katlamajadele kõrged nõuded ehk õhusaaste tuleb viia miinimumi. Tänapäevastel biokateldel on aga tahkete osakeste hulk suhteliselt suur, tsükloniga püütakse tuhk ja muud lendosakesed kinni, väljuv õhk on puhas.” Spetsialistid teavad kindlasti sedagi, mis on tähttoitjad, need on  samuti ettevõtte tootevalikus kenasti esindatud, aga ärgem mingem liiga spetsiifiliseks.

Aastate jooksul on UNOLightis valikut täiendatud erinevate toodetega katlamajadele ja puidufirmadele – lisandunud on transportöörid, punkrid, lintkonveierid jne, kusjuures enamasti tuleb täita eritellimusi. “Meil valmivad masinaliinide sellised osad, mis oma keerukuse poolest kusagilt mujalt tegijat ei leia. Mina viitsin mõelda. Kui sulle saadetakse mingi suure konstruktsiooni joonised, mille järgi tuleb leida kõigepealt lahendus, kuidas püstitatud ülesanne kõige paremini lahendada, siis see võtab aega. Enamik metalliettevõtteid töötab nii, et alustuseks rehkendab, kui palju tonne kulub ja millise töö keerukuse koefitsendiga selle tonnihinna läbi saab korrutada ning kui see number on ahvatlev, siis üldse asub asja kallale. Meie kilohinnaga kaupa ei müü, meil on aluseks aeg. Mingi väikese asja tegemiseks, mis võib kaaluda ainult 600 kilo, võib mõnikord kuluda kaks kuud ja siin ei saa aluseks olla kilohind. Kui ma olen ise lahenduse välja mõelnud, joonestanud ja valmis teinud, siis see ei saa olla odav,” selgitab Suurmets.       

Õiglase hinna küsimine on ka metallitööstuses Eestis väga raske. Mehe sõnul tundub talle, et pahatihti ärkab keegi kuskil Eesti otsas üles ja avastab, et nüüd on just tema kõige õigem mees masinaid tootma, kuigi seni on ta ainult talasid keevitanud. Suurmets jätkab: „Tema tee tuleb okkaline, aga enne, kui ta loobub, on ta turgu märkimisväärselt solkinud. Kohata võib täiesti ebareaalseid hindasid. Meie ei ole säästupood, mille ainsaks eeliseks on madal hind. „Kõva metallitöömehe” varustus koosneb Eestis pahatihti puurpingist, lintsaest ja mõõdulindist, aga mõõdulindiga metallitööd ei tehta. Minu kliendid lepivad sellega, et mina ütlen, milline peab olema keevituskvaliteet, et mina panen mõõdud paika – seda kõike muidugi lähtudes kliendi jaoks parimast võimalikust variandist. Allhanketööd ja minu pakutav on kaks eri asja.”

Kui küsida, milliste automarkidega võiks UNOLighti toodangu puhul paralleele tõmmata, ütleb Suurmets, et nemad ei tee ei Mercedeseid ega Moskvitšeid, vaid hoopis soomustatud Škodasid neile, kes seda vajavad: „Meie toodang on kallim, aga selle raha eest saab kulumiskindlama asja.”

Ehkki UNOLightis odavtööd ei tehta, on järjekord ikkagi ukse taga, pigem valmistab vahel muret, kuidas kõik tellimused tähtajaks valmis saada. Siin ei saa ka lühiajalist tööjõudu appi võtta, sest kasutada annab ainult tööd peensusteni tundvaid mehi. Need kümme, kes siin igapäevast leiba teenivad, on just sellised.

Senised UNOLighti suuremad investeeringud on olnud tootmishoone, endise 1909. aastal ehitatud linavabriku ost ja renoveerimine. Oma hoone annab kindluse, et katus on pea kohal ja rendihindasid ei liigutata kosmose poole. Uus painutuspink osteti kolm, plasmapink kaheksa aastat tagasi. Abi on olnud KredExi väljastatud ja Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastatud laenukäendusest. Ettevõtte tuleviku kohta ütleb Suurmets, et senisest veelgi enam tasub rõhku panna õhupuhastussüsteemide arendamisele, sest tänapäeval on väga oluline, et saepuru- ja puidujäägid saadaks maksimaalselt kätte, puidujääkide realiseerimisega on tänu energeetikas valitsevatele uutele suundadele kõige vähem muret.

Praegu pakutakse peamiselt Itaalia ja Saksa tehaste väiksemaid õhupuhastussüsteeme ja hinnad on väga soolased. Turg ootab soodsama hinna, aga kõrge kvaliteediga tooteid. Veel on ettevõttel kavas investeerida uude stantsimiskeskusse ja tootmisruume ümber kohandada – ehitada uus värviruum ja puhastusruum. Kuna endise linavabriku hoone on neli korda suurem, kui praegu tootmine kasutab, siis ruumi uuendusteks jagub.

Viljandimaal Läti piiri ääres tegutsemisel on Uno Suurmetsa kinnitusel nii plusse kui miinuseid. „Minu jaoks on Mõisaküla tsenter – kaks tundi Tallinna, kaks tundi Riiga. See on meie jaoks väga tähtis, sest kuni pool meie kaubast läheb Lätti. Meid ei köida kauged maad, meil jätkub kahes riigis toimetamist küll. Meie olulisemad kliendid on Eesti ja Läti firmad, kes ehitavad katlamaju.” Toodangumahtudest rääkides rehkendab Suurmets, et keskelt läbi valmib UNOLightis aastas umbes viissada  toodet, aga see arv kõigub tugevasti.

Ääremaal tegutsemisel on suuri miinuseidki: „Kohati  tundub, et patrioodi ja idioodi vahele võib tõmmata võrdusmärgi. Öeldakse ju, et maal tegutsevad tänapäeval kas väga rikkad või patrioodid, sest suures linnas on ikka palju lihtsam. See ei ole ju normaalne, et Inglismaalt tellitud materjal jõuab vähem kui ööpäevaga Tallinna, aga Tallinnast Mõisakülla jõudmiseks võib kuluda nädalaid, isegi Viljandist kauba kättesaamine võttis ükskord neli päeva.”

Meie ettevõtluskeskkonna kohta ütleb Suurmets, et see oleks märksa parem, kui meil oleks madalam maksukoormus, vähem sallitaks pankrotimeistreid ja peale idufirmade väärtustataks enam traditsioonilistki ettevõtlust, eriti tootmist. Oma kogemuse ja aastakäivete põhjal ütleb ta, et väga selgelt on tunda, kas majanduses on parasjagu head või halvad ajad ning praegu valitseb Eestis paigalseis, sest uusi investeeringuid ei taheta teha.

Toimetavad need ettevõtted, millel on oma kindel turg, ja tehakse just nii palju, kui ellujäämiseks minimaalselt vaja, investeeritakse nii vähe kui võimalik.

Фото: Kredex

Kommentaar


Jarmo Liiver,
KredExi ettevõtlusdivisjoni juht

KredEx on toetanud UNOLighti arengut, käendades neile väljastatud investeerimislaene, mille eesmärgiks on olnud tootmiseks vajalike seadmete soetamine.

Tehtud investeeringud on aidanud ettevõttel kasvatada  tootmismahte ja parandada tarnekiirust.

Ettevõtte edu aluseks on olnud kliendi vajadustest lähtumine ning ettevõtte juhi pikaaegne valdkondlik kogemus.

UNOLighti puhul väärib tunnustamist fakt, et tegemist on ettevõttega, mis tegutseb maapiirkonnas ja annab seeläbi panuse ka regionaalsesse arengusse.

Комментарии
Copy
Наверх