Viljandi vald meelitab elanikuks registreerima kinkekaartidega

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linn on vallas elavatele inimestele tõmbekeskus ja kipub neid ka oma registrisse meelitama.
Viljandi linn on vallas elavatele inimestele tõmbekeskus ja kipub neid ka oma registrisse meelitama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olles saanud innustust sellest, et mullu aastavahetuse eel tehtud üleskutse tõi vallale mõniteist elanikku juurde, korraldab Viljandi vald tänavu suurema sissekirjutamise kampaania koos 100-euroste kinkekaartidega.

«Registreeri ennast Viljandi valla elanikuks enne 31. detsembrit ja võida auhind!» ärgitatakse kodulehel.

Sealtsamast selgub, et kõigi detsembrikuus oma elukoha Viljandi valda registreerinute vahel loositakse jaanuari esimesel nädalal välja viis 100-eurost ehitusmaterjalide poe kinkekaarti.

Aastaringsed suvilad ja uusrajoonid

Vallavanem Ene Saar ütles, et mullu oli ta detsembrikuu vallalehes kutsunud neid inimesi, kes elavad vallas, end elukoha järgi registreerima. Kui tavaliselt on kuu keskmine sisseregistreerijate arv 40 ringis, siis mullu detsembris kerkis see 55-ni.

«Tänavu pakume veel väikest präänikut ka ning alustame kuu aega varem. Loodame paremat tulemust,» sõnas vallavanem.

Ene Saar rääkis, et aasta lõpu seisu järgi tuleb omavalitsustele riigi toetusfondist järgmise aasta pearaha. Ta toonitas, et vald ei soovi enda juurde meelitada teiste omavalitsuste inimesi, vaid neid, kes vallas tõepoolest elavad, aga on sisse kirjutatud mujale, enamasti Viljandisse. Tema sõnul registreeritakse end linna tihti enne 1. septembrit, et laps soovitud kooli või lasteaeda panna. «Kui meie laps saab linna lasteaiakoha, ongi vanemal kavalam jääda linna registrisse, sest linnas on lasteaiamaks linna registris olevatele inimestele soodsam kui väljastpoolt teenuse kasutajatele,» märkis vallavanem.

Ta ütles, et väga paljudes valla suvilapiirkondades elatakse aasta läbi, aga sisse on need inimesed kirjutatud linna. Sama seis on paljude uusarenduspiirkondadega.

Linn ja vald võiksid ühineda

«Kui Vana-Võidu lähistel Kõrrepõllu teel majadesse murti ja leidsime, et seal on tänavavalgustusega lood kehvad, selgus täpsemal uurimisel, et registri järgi on enamik sealseid elanikke Viljandi linna kodanikud. Seega peaksime valgustust parandama valla elanike maksuraha eest, aga see ei ole ju mõistlik,» kõneles Ene Saar. Ta nentis, et vallaeelarvest korraldatakse talihoolet ja hööveldatakse suvilapiirkondades teid, sest seal on mõned elanikud ka valla registris.

Vallavanem tuletas meelde, et üksikisiku tulumaks moodustab valla eelarve tuludest rohkem kui 55 protsenti. Seega ei ole õiglane, et inimesed, kes elavad vallas, kuid on end mujale registreerinud ja maksavad oma tulumaksu sinna, saavad tasuta või soodsalt tarbida Viljandi valla teenuseid. Saare arvates oleks kaugemas tulevikus mõistlikum valla ja linna ühinemine, siis kaoksid ka inimeste vangerdused.

Viljandi meeri Ando Kivibergi arvates on omavahel kodanikkonna pärast võitlemine viljatu tegevus. «Märksa mõistlikum ja olulisem on meelitada piirkonda elanikke, kes on siit lahkunud, ja uusi inimesi mujalt Eestist. Selle nimel teeme ettevalmistusi, et neid asju strateegiliselt läbi viia,» kõneles linnapea. «Viljandi elanike registrit vaadates julgen praegu tunda ettevaatlikku optimismi: tänavuse kümne kuuga on elanike arv vähenenud vaid 80 inimese võrra, maksumaksjate arv on koguni kasvanud.»

Kivibergi arvates on Viljandi piirkonnal perspektiivi, sest töökohti jagub ja elukeskkond on väga hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles