Ministrite otsus toob uue koolimaja

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruarist tühjalt seisev büroohoone peaks ümber sündima kooliks, kus täiskasvanud hakkavad kursustel käima ning jagatakse karjäärinõu.
Veebruarist tühjalt seisev büroohoone peaks ümber sündima kooliks, kus täiskasvanud hakkavad kursustel käima ning jagatakse karjäärinõu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsuse otsusega liikus endine Viljandi maaparandusbüroo hoone ühe Isamaa ja Res Publica Liidu poliitiku juhitava ministeeriumi käest teisele, kes andis selle omakorda sama partei kolmanda liikme juhitavale asutusele.

Eilse valitsuse otsusega andis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Viljandis Leola tänaval tühjalt seisva maja oma erakonnakaaslase Tõnis Lukase juhitavale haridus- ja teadusministeeriumile. Lukas annab selle edasi Viljandi ühendatud kutsekeskkoolile, mida juhib mõlema ministri parteikaaslane Tarmo Loodus.

Ametnikud lahkusid, maja jäi tühjaks

Tehinguga seotud inimeste kinnitust mööda pole maja omandiõiguse liikumisel poliitikaga mingit seost ning see on endiselt riigi hallata.

Helir-Valdor Seedri sõnul jäi Leola tänav 15-a maja tühjaks siis, kui põllumajandusministeerium sai endale varem maavalitsuse kasutada olnud hoone Vabaduse platsi ääres ja otsustas kõik oma ametnikud sinna kolida.

Seetõttu jäid esmalt tühjaks linna piiril paiknevad veterinaarkeskuse ruumid, mis anti Kaitseliidule. 2. veebruaril kolis mujale ka maaparandusbüroo ning seest ja väljast korda tehtud maja Leola tänaval jäi tühjaks.

Aasta tagasi hakati otsima riigiasutust, kes võiks selle endale võtta, kuid ei leitud. Kuuldus kasutuseta majast jõudis Vana-Võidus töötava kutsekeskkooli juhi Tarmo Looduse kõrvu, kel tekkis idee rajada sinna täiskasvanute täiendusõppekeskus.
«Folgipeol esitasin ministritele selle kohta küsimuse,» meenutas Loodus. «Poliitikaga pole see seotud.»

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli täiendusõppe osakonna juhi Kadri Londoni sõnul on kooli ruumid linnas kaubamaja kolmandal korrusel. «Eakamatel või viletsama tervisega inimestel annab sinna üles ronida,» nentis ta. «Meil ei ole praegu kursuslastele ja lektorile puhkeruumi ning tunneme vajadust ka väikese laoruumi järele.»

Leola tänava kõnealusel kinnistul on õigupoolest kaks hoonet.

Hoovimajja rajaks kutsekool suure auditooriumi ning uhkemasse hoonesse kolm klassi ja töötajate kabinetid. Et ehitustöö teevad ära kooli ehituse eriala õpilased, loodab Loodus uue maja valmis saada paarisaja tuhande krooniga juba veebruariks.

Aasta tagasi küsisid linnapea Kalle Jents ja volikogu esimees Tarmo Loodus ühises kirjas kinnistut tasuta linnale, et teha sinna eakate päevakeskus. Nad said eitava vastuse.

Riik linnale kinki ei teinud

«Riik ei tahtnud linnale sellist kingitust teha,» nentis linnapea Kalle Jents. Ekspertide hinnangul on hoone väärtus 2,3 miljonit krooni.

Mitu aastakümmet majas töötanud põllumajandusministeeriumi ametniku Ülle Raudla hinnangul sobiks kortermajaks ehitatud hoonesse kindlasti rohkem pensionäride päevakeskus kui kool.

«Olen käinud koos kooli esindajatega seal ja kuulanud, kuidas neil on plaan hakata seinu maha lammutama,» rääkis Raudla. «Olen neile öelnud, et see maja ei sobi auditooriumide jaoks.»

Omaaegse maaparandusbüroo juhina hakkas Ülle Raudla 1990. aastate lõpul hoone remontimise eest võitlema ning nimetab selle kordategemist oma elutööks. Maja ümbruse haljastamiseks ostis ta hekid isegi oma raha eest.

«Mulle on kõige olulisem muidugi see, et maja akendes põleks tuli,» rääkis Raudla.

Samas usub ta, et Viljandis ainulaadse hoone ruumiplaneeringut arvestades sobiks sinna kõige paremini kahe korteriga elumaja.

TÄIENDUSÕPE

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli täiendus- ja ümberõppeosakond töötab 2005. aasta algusest.

• 2007. aasta veebruaris kolis osakond Viljandisse Tallinna tänavale kaubamaja kolmandale korrusele, sest Vana-Võidus olid ruumid ülekoormatud.
• Kolimise põhjus oli ka see, et bussid käivad Vana-Võidu ja Viljandi vahel harva ning omaaegse tööturuameti koolitushangetes oli sageli nõue, et kursused peavad aset leidma Viljandis.
• 2009. aastal käis koos autokoolis õppinutega täiendusel 1036 kursuslast. Koolitusi oli 83 ja koolituste käive pisut üle viie miljoni.
Allikas: Viljandi ühendatud kutsekeskkool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles