Paet: puuduv piirilepe ei takista suhtlemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Merzljakov
Juri Merzljakov Foto: Toomas Huik / Postimees

Välisminister Urmas Paet ei pea erinevalt siinsest Venemaa suursaadikust Juri Merzljakovist Eesti ja Venemaa vahel puuduvat piirilepingut kahe riigi suhete arendamise takistuseks.

Paet ütles Interfaxile antud intervjuus, et ei nimetaks puuduvat piirilepingut kahe riigi suhetes kõige ärritavamaks teguriks, kuid loomulikult oleks hea, kui lepe oleks jõus.

Eesti välisminister tõdes, et hoolimata piirileppe puudumisest, ei ole olukord praegu dramaatiline ning tegelikkuses Eesti ja Venemaa vaheline piir funktsioneerib.

Venemaa uus suursaadik Eestis Juri Merzljakov ütles kolmapäeval Tallinnas antud pressikonverentsil, et Eesti ja Venemaa vaheliste poliitiliste suhete edasist head arengut takistab esmajoones riikidevahelise piirilepingu puudumine.

«Meil ei ole omavahelist tähtsaimat dokumenti — piirilepingut. Vähemalt Vene poolelt peame seda peamiseks, tähtsaimaks. On ainulaadne, et kõige pikema, üle 12 000 kilomeetrise maismaapiiriga riigil pole lepet suhteliselt väikese lõigu kohta,» sõnas ta.

Merzljakov andis mõista, et Venemaa juhtkond peab piiri juriidilise vormistamise küsimusi kõigi Eesti ja Venemaa kahepoolsete suhete, sealhulgas kaubandus- ja majandussuhete arengu ning piiriülese koostöö aluseks.

«See pole üksnes Venemaa juhtkonna, vaid ka ettevõtjate arvamus. Viitan aasta algul siin viibinud Venemaa töösturite ja ettevõtjale liidu esimehele Aleksandr Šohhinile, kes toonitas, et piirileppe puudumise tingimustes on raske suurendada Eestisse investeerimise aktiivsust,» ütles saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles