Juhtkiri: Omas rasvas

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Mida päev edasi, seda kaugemale Stenbocki majast hakkavad paistma riigi raha jagamise ümber keevad kired ja seda sagedamini kiputakse küsima, kas keeruline majandussituatsioon võib praegusele koalitsioonile kirstunaelaks saada.


Üleeilsel valitsuskabineti istungil võtsid sotsiaaldemokraadid ning Isamaa ja Res Publica Liidu esindajad taas jutuks käibemaksuerisuste kaotamise ja gaasiaktsiisi tõusu ning soovitasid lisaraha saamiseks kasutada 400 miljonit krooni vanemapalgaks mõeldud raha. Nagu oodata võis, ruttas Reformierakonna peasekretär Kristen Michal seepeale koalitsioonikaaslasi süüdistama pahatahtlikus suhtumises eelarvekõnelustesse.



Samas jäi peaminister Andrus Ansip rahulikuks ja lubas võimuliitu koos hoida partneritelt saadud hoopidest hoolimata. Valitsusjuht ütles eile BNS-ile, et läbirääkimised on osutunud päris keeruliseks, kuid lausus seejärel talle omase rõhutatud optimismiga, et usub partnereid lähtuvat siiski siirast soovist saada Eestile järgmiseks aastaks reaalne ja praegustes oludes parim eelarve.

Peaaegu kõik Reformierakonna juhtfiguurid on poliitiliselt väga kogenud, mistõttu võib kindel olla, et nad on tagasilöökidega juba mõnda aega arvestanud. Põhjust on neil selleks kuhjaga, sest viimaste valimiste võitjatena on neil oht kõige valusamalt põruda. Samuti pole kellelegi saladus, et just oravate lubadused hammustaksid ellu jõudes riigieelarvest suurima tüki.

Tulles tagasi koalitsiooni tervise juurde, usub «Sakala», et Ansipi lootusel ametisse jääda on piisavalt alust. Peamine põhjus selleks peitub väljaspool võimuliitu. Pole ühtki põhjust, miks häälte arvu poolest ainus arvestatav opositsioonijõud Keskerakond valitsusse peaks kibelema. See aga tähendab, et olemasoleval võimuliidul lastakse rahumeeli omas rasvas veel vähemalt aasta praadida ning alles siis minnakse uuele katsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles