Kultuuriloojate aasta

Indrek Saar
, kultuuriminister, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Eero Vabamägi / Postimees

TULEVA AASTA riigieelarve toob kultuurirahvale olulisi ja häid uudiseid. Ehitustööde lainel ollakse korraga kahes teatrimajas, Tallinnas nukuteatris ja Ugalas. Uuenevad spordirajatised, millest osa on pälvinud ka meedia teravdatud tähelepanu. Algab kauaoodatud filmifondi katseaasta. Põletavaim küsimus on aga kultuuritöötajate palgatõusu vajadus.

Iga kultuuritöötaja väärib head palka ja tööd erialal, mis teda tiivustab ja inspireerib. Kultuuriministrina soovin, et kultuurirahva töötasu oleks konkurentsivõimeline. Sirgjooneliselt väljendudes tähendab see palga jõudmist Eesti keskmiseni. Samal ajal teame, et valitsuskoalitsioonil seisab ees isikkoosseisude kärpimine.

Riigisektori kokkutõmbamine on otseselt seotud tööealise elanikkonna vähenemisega. Juba uuel aastal tuleb valitsussektori töökohtade arvu vähendada, nii et riigiaparaat astuks ühte jalga üleüldiste demograafiliste muutustega. Etteantud protsendi sisse mahub tuleval aastal üksjagu palju rahvast: 750 riigilt palka saavat töötajat. Kultuurirahvale tähendab see algaval aastal kärbet 1,4 protsendi ehk 55 inimese võrra. Kärbete tegematajätmine või edasilükkamine meid ei päästa: paari-kolme pärast oleksime sel juhul veelgi suuremas hädas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles