Sušita lõppenud õhtust sündis oma äri idee

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrannad Karen Ilisson (vasakul) ja Maike Tšetšin keeravad Männimäe kortermaja viienda korruse köögis esmaspäevast suširulle, et need siis tellijatele tasuta kohale toimetada.
Sõbrannad Karen Ilisson (vasakul) ja Maike Tšetšin keeravad Männimäe kortermaja viienda korruse köögis esmaspäevast suširulle, et need siis tellijatele tasuta kohale toimetada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karen Ilisson ja Maike Tšetšin tahtsid ühel sügisesel reedeõhtul minna Harmooniasse sušit sööma. Mõeldud, tehtud. Ainult et sušit ei õnnestunud neil saada, sest see oli parajasti otsas ja seda valmistati vaid ettetellimisel.

Tänu kirjeldatud vahejuhtumile sündis neidudel veel samal õhtul idee hakata ise Viljandis Jaapani köögist pärit ampse pakkuma. Juba esmaspäeval sõitsid nad Tallinna lattu vajalike asjade järele. Hoogsalt alanud ärile tõmbasid nad korraks pidurit eelmisel nädalal, sest tegid remonti oma uutes ruumides, milleks on ühele neiule kuuluv Männimäe korter.

Osaühingus Ilisson toimetav Vilku Sush peabki oma sünnipäevaks 2. novembrit, kui sai tellimusi vastu võtma hakata uue ilmega köögis.

Karen Ilisson saabus esmaspäeval kella kolme paiku üheksakorruselise maja juurde, kui oli täitnud järjekordse sušitellimuse, viies neli komplekti Sunoreki. Ühel kandikul on üheksa ampsu ning nende kohaleviimine käib hinna sisse. See oli sel päeval viies sõit. Maike Tšetšin toimetas samal ajal köögis, sest kella neljast ootas täitmist juba järgmine tellimus. 

Neiud on omavahel tuttavad kümmekond aastat, sest töötasid aastaid tagasi koos. Kui Ilisson on sušit kodus valmistanud, siis Tšetšin töötas enne lapsehoolduspuhkusele jäämist Soomes Helsingis Kamppi keskuse suširestoranis. Praegune menüü pärinebki tema sõnul põhiliselt sealt.

Julgustust sušiäri alustamiseks said tüdrukud tänavuselt ettevõtlusnädalalt, kus nad koos käisid.

Tulekul on magusad palad

«Me pole päris Jaapani köögi viljelejad, sest hakkame katsetama ka näiteks peekoniga, mis pole Jaapanist,» rääkis Maike Tšetšin. Veel on plaanis proovida teha magusaid suširulle, mis oleksid ilma norileheta ja milles oleks peale riisi puuvilju ja vaniljekastet. Sojakastme asemel käiks nende juurde toormoos.

Karen Ilisson lisas, et põhirõhk on värskusel: pikemaks kui kaks tundi varem nad tellimusi ei valmista. Ta tõdes, et poest ostetud ampsud on tihti kuivad, sest need on valmistatud eelmisel päeval.

Kui eelmisel õhtul vastu võetud tellimuste põhjal on teada, kui palju rulle tuleb järgmisel päeval keerata, ostavad neiud toidupoest vajaliku kraami ja hakkavad kohe hommikul vaaritama. Esialgu võib tellimuste täitmine veel natuke venida, sest nad pole Ilissoni sõnul süsteemi täiuslikult toimima saanud. Näiteks esmaspäeval sai otsa riis ja lõppesid ka Maike Tšetšini käsitööna valmistatud sildikesed, mis soovisid head isu või head päeva.

Veel üks kodutegija

Võimalust sušit koju või kontorisse tellida pakub Viljandis ka Sushi&Cake. Üks selle eestvedaja Riina Lillemäe rääkis, et nemad alustasid eelmise aasta suve lõpul, kuid käesoleva aasta algusest on nad sušivalmistamise põhjalikumalt ette võtnud ning sellega on täidetud neli päeva nädalas. 

Lillemäe sõnul paneb Sushi&Cake rohkem rõhku üritustele ja sušivaagnate pakkumisele. Näiteks on nad omavalmistatud sušiga sel laupäeval väljas Uku keskuses, mis tähistab sünnipäeva.

Praegu koduköögis toimetav Sushi&Cake plaanib edasi minna, kui leiab uued ruumid, mille otsingul nad juba on. Lillemäe tõdes, et nemad panevad sušide valmistamisel rõhku pigem hingega tegemisele ega panusta ülitulusale ärile.

Lillemäe teadis ka uuest konkurendist Vilku Sushist. «Ma arvan, et see on väga positiivne – inspireeriv mõlemale poolele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles