Last õpetab kõige paremini raha planeerima ja säästma perekond

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB panga juhatuse esimees Allan Parik lõpetas Jakobsoni kooli 1992. aastal. Enam kui 20 aastat hiljem jagab ta sama kooli õpilastele rahatarkust.
SEB panga juhatuse esimees Allan Parik lõpetas Jakobsoni kooli 1992. aastal. Enam kui 20 aastat hiljem jagab ta sama kooli õpilastele rahatarkust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Jakobsoni koolis õpetatakse finantskäitumist küll eri ainete kaudu, kuid kõige paremini õpetab lapsele rahatarkust see, kui ta saab osaleda pere rahaasjade planeerimises.

Eile käis SEB panga juhatuse esimees Allan Parik Viljandi Jakobsoni kooli IX-b klassi õpilastele rahatarkust jagamas, kuid suurt küsimuste jõge see valla ei päästnud ning arutelu pangajuhi ja õpilaste vahel säästmise ja investeerimise teemal ei tekkinud.

Ramsilt pärit ning keskkoolihariduse just Jakobsoni gümnaasiumis saanud pangajuhil oli aga rahatarkusi varnast võtta. Investeerimisest ja eelarve planeerimisest rääkides tõi ta välja kolm komponenti: sissetulekud, väljaminekud ja säästud. Eestis on ülikooli tudengi keskmine taskuraha suurus 350 eurot ning sellest tuleb katta eluaseme, sõidu, toidu, hobide ja koolitarvete kulud. Investeerimise üks algtõdesid näeb ette, et igakuisest regulaarsest sissetulekust võiks säästa 10 protsenti ehk tudengi eelarvest on see 35 eurot. Ebaregulaarse sissetuleku alla võiks käia sünnipäevaks kingitud raha ning sellest võiks olla eesmärk säästa alati 30 protsenti. Noorel inimesel võiks säästmiseks olla hulk eesmärke: iseseisva elu alustamine, esimese korteri sissemakse või auto ostmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles