Autori omapärane huumor intrigeerib

, Ugala avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näidisperekond. Kas tõesti? Tanel Ingi ja Liina Olmaru osalistena «Piloodis».
Näidisperekond. Kas tõesti? Tanel Ingi ja Liina Olmaru osalistena «Piloodis». Foto: Jaanus Laagriküll

Andri Luupi teavad paljud Theatrumi etendustest ja filmi «Kinnunen» režissöörina. «Piloot» on tema esimene teatritöö väljaspool Theatrumit.

Huumoriga vürtsitatud lavastus on sündinud argielust, kus meil kõigil on kõrged nõudmised, enamasti küll teistele: perele, lähedastele, tööandjatele...

Huvitav koostöö

«Piloodis» Barbara rollis külalisena kaasa tegev Liina Olmaru meenutas, et lavastajal oli juba Ugalasse jõudes kindel ettekujutus, kuidas tulemus välja peaks nägema, ja seetõttu oli väga huvitav temaga koos töötada.

«Andri Luubi soe ja peen huumorimeel avaldub nii tema loomingus kui igapäevases suhtlemises,» rääkis ta.

Side on kadunud

Lavastuse keskmes on perekond — mees, naine ja lapsed, kel pole üksteisega kuigi tihedat sidet.

«Usun, et ühiskonnas on selliseid inimesi palju ja meil kõigil on võimalik etendust vaadates end ära tunda,» ütles Liina Olmaru.

Ta peab huvitavaks dubleerida Barbara rolli Maria Petersoniga. «Vaheldumisi mängimine annab hea kogemuse ja aitab rolli rikastada.»

Olmaru kiitis kolleege, kellega koos ta «Piloodis» publiku ette astub.

Ootamatu vorm

««Piloot» on vormi poolest tavatu,» selgitas teksti autor ja lavastaja Andri Luup. Tema jutu järgi pakub lavastus nii vaatajale, tekstile kui näitlejatele võimaluse õhku tõusta. «Millal ja kuidas see juhtub, jääb alati üllatuseks. Reeglit ei ole.»

Andri Luubi meelest on hea, et «Piloot» on tekitanud vastakaid arvamusi ja selle kummaline koomiline vorm on leidnud vaatajate poolehoiu.

Näidendi tekst on tema sõnul saanud tõuke telelõigust, milles üks mees võttis võlgu, et teha korda esivanemate maja. Sama hooga võttis ta laenu äri alustamiseks.

Ettevõtlus paraku ebaõnnestus ja mees tõsteti tänavale, aga tal olid naine ja lapsed. See tekitas teravaid küsimusi. Mis neist saab? Kas pere jääb kokku?

«Kui tugev peab olema perekond, et niisugusele pingele vastu pidada, ja mis üldse hoiab ühte peret koos?» mõtiskles Luup.

Tema sõnul võiks «Piloodi» kohta ameerikalikult ja üledramatiseeritult väljendudes öelda järgmist.

Tragöödia keskmes on perekond, kes on valitud esindama kõiki teisi. Selle epi­tsentris seisab pereisa, kes hakkab ettevõtmise juhiks. On ainult üks mees, kes suudab anda eeskuju. On ainult üks naine, kes sobib käevangu.

Aga tähtaeg läheneb. Ja kodus on remont.

LAVASTUS

Andri Luup, «Piloot»

• Lavastaja Andri Luup.
• Osades Tanel Ingi, külalistena Maria Peterson ja Liina Olmaru; Kadri Lepp, Indrek Sammul, Meelis Rämmeld, Luule Komissarov, Arvo Raimo, Martin Mill, Janek Vadi ja teised.
• Esietendus oli Ugala väikeses saalis 17. aprillil 2010.
Allikas: Ugala

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles