Noor saab akadeemias tudengielust maiku

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannele Känd kutsub huvilisi tudengieluga tutvuma.
Hannele Känd kutsub huvilisi tudengieluga tutvuma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kultuuriakadeemia aitab eriala valivatel noortel endas selgusele jõuda, pakkudes võimalust tulla kooli tudengivarjuks.



Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilase ja tudengivarju kontaktisiku Hannele Kännu sõnul on idee korraldada tudengivarjupäevi saanud innustust töövarjupäevadest.

«Töövarjupäeval läheb õpilane asutusse mingi ameti esindajat jälgima, aga meil valib noor endale huvitava eriala ning jälgib seda õppiva tudengi tegemisi,» selgitas Känd.

Tema ütlemist mööda pole peaeesmärk konkreetset eriala tutvustada, sest selle kohta saab lugeda nii sisseastumisteatmikust kui veebist, vaid anda rohkem aimu sellest, millised on akadeemias tingimused, inimesed ja üldine meeleolu.

Vali sobiv päev

Kultuuriakadeemias sai tudengivarjusüsteem alguse mullu sügisel ning esimesed huvilised käisid akadeemialasi varjutamas kevadel. Kännu andmetel on neid olnud kümmekond. Seni on endale varju saanud kultuurikorraldust, tantsu ja huvijuhtimist õppivad üliõpilased.

Kui töövarjupäev on üks ja kindel, novembrikuu kolmas neljapäev, siis tudengivarjuks võib minna õppeaasta jooksul sel päeval, mis sobib varjule ja varjutatavale.

Tudengivarjudeks oodatakse gümnasiste. Huviline peaks kõigepealt andma oma soovist teada kultuuriakadeemiasse Hannele Kännule.

«Kui noort huvitab näiteks rahvusliku ehituse eriala, siis leian ma tudengi, kes on nõus endale nii-öelda saba järele võtma, ning nad lepivad kas omavahel või minu vahendusel sobiva aja kokku,» tutvustas kontaktisik korda. «Mõistagi tuleb enne ka õppejõududega rääkida, kas see neile sobib.»

Ühel tudengil võiks olla Kännu sõnul üks või siis äärmisel juhul kaks varju, näiteks kui sõbrad tahaksid koos tulla. «Pigem soovitan tulla üksi: nii on kontakt vahetum,» lausus ta.

Tudengite seltsielu

Kes tahab tutvuda mitme erialaga, saab soovi korral jääda ööseks ühiselamusse. Need kulud tuleb mõistagi ööbijal endal kanda. «Nii oleks neil, keda huvitab kaks eriala, võimalus olla ühel päeval näiteks rahvusliku ehituse ja teisel kultuurikorralduse tudengi vari,» selgitas Känd.

Samas saab noor osa võtta ka tudengite seltsielust, näiteks minna koos džässiklubisse või tantsuteisipäevale.

«Kui olen käinud koolides tudengivarjudest rääkimas, siis on eriti suurt huvi tekitanud teatrikunsti eriala, sest tänavu on sellel vastuvõtt,» kõneles Känd. Ta nentis, et nimetatud erialaga on mõnevõrra keerulisem, sest sellel on palju niisuguseid tunde, kuhu pealtvaatajaid niisama hõlpsalt ei taheta kaasata. «Üritame ikkagi kõiki tõelisi huvilisi vastu võtta, kuid mõne eriala puhul peab täpsustama ja uurima, kuidas on võimalik tulla,» toonitas Känd.

Tudengivarjudel palub akadeemia täita väikese tagasisidelehe.

KONTAKT

Viljandi kultuuriakadeemia ootab tudengivarje.

• Tudengivarjuks saab kirja panna Viljandi kultuuriakadeemias Hannele Kännu juures (kontaktandmed on kooli kodulehel).
• Registreeruda saab ka veebis www.tudengivari.ee, kus on kirjas kõik Tartu ülikooli erialad.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles