Svjata Vatra esineb Londoni festivalil

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svjata Vatra esineb täna Londonis festivalil, mis on kammitsemata stiili- või žanriraamidest.
Svjata Vatra esineb täna Londonis festivalil, mis on kammitsemata stiili- või žanriraamidest. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti-ukraina folkbänd Svjata Vatra esineb täna Londonis mainekal festivalil, mille kaudu paljud ansamblid on Suurbritannia turule jõudnud.


Kuigi bänd on esinenud rahvusvahelistel festivalidel koos maailmas tuntud nimedega ka varem, võib eelseisev esinemine olla talle tuleviku seisukohalt väga tähtis.

London International Festival of Exploratory Music ehk LIFEM leiab aset Londoni kesklinnas moodsas kontserdimajas Kings Place, St. Etheldreda kirikus ja kohvikus OTO. Neis kohtades esineb kümmekond eri riikide artisti, kes esindavad väga erinevaid muusikastiile alates Ameerika minimalismist ja lõpetades Brasiilia džässiga.

Korraldaja kutsus

Svjata Vatra mänedžeri Terje Trochynskyi ütlemist mööda on LIFEM tänapäeva maailmamuusika ülevaatefestival.

«Korraldaja on Portugali päritolu Miguel Santos, kes leidis meid ise ja kutsus esinema,» selgitas Trochynskyi. «Küllap me sobime tema nägemust mööda sinna pilti.»

Teiste seas astuvad lavale minimalistlik helilooja Wim Mertens, briti helilooja Gavin Bryars, katalaani muusik Pascal Comelade, brasiilia džässpianist Benjamin Taubkin ning Ameerika minimalismi isaks kutsutud ja festivalil oma 75. sünnipäeva tähistav Terry Riley koos multiinstrumentalist Talvin Singhi ja saksofonist George Brooksiga. Eestit esindab Svjata Vatra kõrval Hortus Musicus.

Paljutõotav esinemine

Et festivali külaliste seas on Suur­britannia muusikamaailmas tähtsaid persoone, võib esinemine olla Svjata Vatrale kaaluka tähendusega.

«Nagu peakorraldaja on meile kinnitanud, on meie kontserti lubanud vaatama tulla mitme maineka muusikaajakirja esindajad,» rääkis Terje Trochynskyi. «Meie oleme igal juhul edasiliikumiseks valmis.»

Svjata Vatra esitleb värsket albumit «Zillja Zelenen’ke» kesklinna uusimas suures kultuurikeskuses Kings Place’is täna.

Kontserdi kuulamisega tähistab oma esimest aastapäeva Londoni Eesti Gild, mis koondab aktiivseid eestlasi Suur­britannias.

Festivali lõpetab Hortus Musicuse kontsert St. Etheldreda kirikus laupäeval. Sellega tähistatakse Arvo Pärdi juubelit ning Gruusia helilooja Giya Kancheli 75. sünniaastapäeva.

BÄND

Svjata Vatra, mis tõlkes tähendab püha tuld, on toonud eesti folgimaastikule uue mõiste — tulefolk.

• Oktoobri lõpul tuli
Svjata Vatral välja CD ja DVD «Zillja Zelenen’ke».
• Samal ajal jõudis kinodesse tunnipikkune dokumentaalfilm «Püha tuli», mis kajastab bändi seiklusi Karpaatides.
Allikas: Svjata Vatra

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles