Kommentaar: Nõuandeid, kuidas rahaga ümber käia

, teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Suitsu
Piret Suitsu Foto: Erakogu

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse värske küsitluse järgi on ühel inimesel kümnest olnud viimase paari aasta jooksul probleeme finantsteenustega. Allpool on kümme nõuannet, kuidas neid ennetada, et hiljem poleks tarvis kahetseda.

1. Küsi enne lepingu sõlmimist sama teenuse pakkumisi teistest pankadest ja võrdle neid. Nii saad valida kõige soodsamad ja paindlikumad tingimused. Laenupakkumiste puhul võrdle krediidikulukuse määra ja arvuta, kui palju pead kokkuvõttes pangale koos intressidega tagasi maksma.

Kui tahad säästa, võrdle nii pensionifondi valides kui lapsele kooliraha koguma hakates pankade tooteid. Kõrvutada ei maksa üksnes viimase aasta või kahe tulemusi, vaid soovitav on vaadata pikemat perioodi ja lähtuda valikut tehes oma eesmärkidest.

2. Enne lepingu sõlmimist arvuta välja lepinguga kaasnevad kulud ja tulud. Selleks võid laenu puhul kasutada pankade kodulehel olevaid kalkulaatoreid ja tutvuda hinnakirjaga. Küsimuste korral küsi pangatöötajalt abi ja selgitust.

3. Enne lepingu allkirjastamist tee kindlasti selgeks, mis kaasneb selle ennetähtaegse lõpetamise või tingimuste muutmise sooviga: kas pead maksma ennetähtaegse tagastamise tasu (laenu puhul), kaotad teenitud intressid (hoiuste puhul), pead maksma lisaks teenustasu või leppetrahvi või tagastama tulumaksusoodustusega saadud summad (mõne fondi puhul).

4. Enne valitud teenuse lepingu sõlmimist loe see hoolikalt läbi ja esita kõik täpsustavad küsimused — pärast allkirja andmist see enam ei aita. Pea meeles, et ükski küsimus ei ole rumal ja kliendina on sul õigus teha asi endale enne allkirja andmist täiesti selgeks.

5. Ole pangale oma finantsolukorra kohta andmeid edastades alati aus. Ehkki kohustuste tegelikust väiksemana näitamine võib tähendada, et pank annab sulle rohkem laenu, võib sul tekkida raskusi selle tagasimaksmisega. Pere eelarve realistlik hindamine aitab vältida laenukohustusi võttes põhjendamatut optimismi ja vältida tulevikus probleeme.

6. Pea meeles, et ka teiste inimeste kohustuste käendamine on võrdne panga ees laenukohustuse võtmisega — see pole pelgalt allkiri. Sõlmides mis tahes käenduslepingut, tee alati enne selgeks, mida tähendaks sulle kui käendajale, kui laenuvõtja ei suuda või ei soovi võetud kohustust täita ning pead hakkama ise laenu tagasi maksma.

7. Kui on ette näha, et panga ees võetud kohustuste täitmine võib muutuda raskeks — pere sissetulek väheneb või mõni pereliige kaotab töö — teavita sellest kohe panka, kelle ees sul kohustusi on. Nii saate asuda ühiselt lahendusi otsima ja sinu finantsajalugu jääb võlgnevustest rikkumata. See omakorda tähendab, et saad olukorra paranedes edaspidigi pangast vajaduse korral laenu taotleda.

8. Mis tahes laenukohustusi võttes mõtle pikalt ette. Näiteks õppelaenu taotledes peaks tudeng arvestama, et see on pikaajaline kohustus, mille tagasimakse periood on õpingute ajast ligemale kaks korda pikem.

See tähendab, et kui ta soovib pärast õpingute lõppu soetada endale eluaseme, pakub pank väiksemat maksimaalset laenusummat, sest tal on juba kohustusi. Sama reegel kehtib järelmaksude ja tarbimislaenude puhul.

9. Kogu puhverraha, pannes sissetulekust iga kuu kõrvale 5—10%. Nii väldid ootamatutes olukordades probleemide tekkimist ja jõuad neile lahendused otsida enne, kui pead tõdema, et ei suuda võetud kohustusi täita.

10. Väldi rahaliste raskuste korral SMS- ja kiirlaenu pakkujate teenuseid: intressikulu on nende puhul suur ning ühtlasi jäävad märgid, et sa pole rahaasju põhjalikult plaaninud ja teinud mõistlikke majandamisotsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles