Täringud ja nupud aitavad looduskaitseala avastada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnahariduse spetsialisti Riin Vare (pildil) väljamõeldud põrandamäng kujutab endast maha laotatud Alam-Pedja kaarti, kus lapsed saavad teha nuppudega reisi ümber looduskaitseala.
Keskkonnahariduse spetsialisti Riin Vare (pildil) väljamõeldud põrandamäng kujutab endast maha laotatud Alam-Pedja kaarti, kus lapsed saavad teha nuppudega reisi ümber looduskaitseala. Foto: Liisi Seil

Hiljuti sai lõplikult valmis Kirnal asuva Alam-Pedja looduskeskuse ekspositsioon. Viimasena pandi paika põrandamäng, mis võimaldab huvilistel liikuda täringu, nuppude ja küsimuste abil ümber kolme maakonda ulatuva looduskaitseala.


Alam-Pedja looduskaitseala on suurte soode, märgade metsade ja looklevate jõgedega piirkond. See paikneb Jõgeva, Tartu ja Viljandi maakonna piirialadel, kusjuures otseühendus eri servade vahel on suuresti võimalik vaid veeteed pidi.

Maitsi liikudes peab Alam-Pedja teise serva minekuks tegema suure ringi, kui ei taheta just matkata üle soode ja rabade. Sestap tulebki Jõgevamaal Kirnal asuva Alam-Pedja looduskeskuseni Viljandist sadakond autosõidukilomeetrit.

Teekond tasub ennast siiski ära, sest lisaks kaitseala tutvustavale keskusele on sealsamas seitsmekilomeetrine Kirna matkarada, mis viib huvilised Pedja jõe äärsetele luhtadele ja lammimetsadesse.

Kolmas tegutsemisaasta

Kirna õppekeskuses tegutsevad käsikäes Eesti Kaitseliidu Jõgeva malev ning Alam-Pedja looduskeskus. Hoone valmis 2007. aastal ja sellest ajast saadik on looduskaitsetöötajad näinud vaeva, et luua sinna korralik ekspositsioon.

Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni keskkonnahariduse spetsialisti Riin Vare jutu järgi valmis väljapaneku esimene etapp tunamullu. Siis pandi üles stendid ja seintel asuv ekspositsioon.

Kõige muuga jõuti lõpule tänavu oktoobri keskel.

«Nüüd on meil siin looduslikust materjalist lagi, mille taha peitsime varem nähtaval olnud metalltorustiku ja konditsioneeri,» kõneles Riin Vare. «Valminud on ka käelised ja mängulised elemendid ning Alam-Pedjat tutvustav põrandamäng.»

Mäng annab teadmisi

Suure värvilise põrandamängu mõtles välja Riin Vare. See kujutab endast maha laotatud Alam-Pedja kaarti, kus lapsed saavad teha nuppudega reisi ümber looduskaitseala ning avastada selle väärtusi ja liike.

Peale suure ringi võivad nad valida ka väiksemaid retki ning uurida kaardi abil rabasid, jõgesid, metsi ja luhtasid. Mänguga käib kaasas kaitseala puudutavaid küsimusi sisaldav kaardipakk.

«Kui mängija nupp satub küsimärgiga ringile, saab ta tõmmata pakist kaardi ja vaadata, mida temalt teada saada soovitakse,» selgitas keskkonnahariduse spetsialist. «Kaartidel leidub liikide kohta käivaid mõistatusi, küsimusi ja pilte. Teiselt küljelt saab teada õige vastuse.»

Õigesti vastanul lubatakse täringut uuesti veeretada, sest teadmised on ju olulised. «Kui laps õiget vastust ei teadnud, talletab ta uue informatsiooni mällu ja jätab viske vahele,» rääkis autor.

Mäng on mõeldud kõigile kooliealistele, kuid seda võivad proovida ka teised. Selleks et osalised ennast retkel mõnusalt tunneksid, saavad nad põrandal toetuda rõõmsavärvilistele patjadele.

«Reisi ümber Alam-Pedja» on keskkonnainvesteeringute keskuse toel valmistanud Ain Tavita agentuur, kes on kujundanud kogu looduskeskuse ekspositsiooni. Kaartidele trükitud küsimused mõtlesid välja keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni spetsialistid.

Värav avaneb

Riin Vare kinnitust mööda on nüüd Kirna looduskeskuse sahtlitest puudu üksnes herbaarium, mis koostatakse tuleval suvel. Muus osas on õpperuum valmis.

Keskusesse minnes tuleb kummatigi arvestada üht nüanssi: et looduskaitsjad jagavad Kirna hoonet Kaitseliidu Jõgeva malevaga, on värav suletud. Sellel hoiab ööpäev läbi silma peal valve.

«Gruppidele pakume eelregistreerimisega õppeprogramme ning õppepäevi ja seminare. Selleks tuleb neil minuga ühendust võtta,» selgitas Riin Vare. «Ka üksikkülastajatel ei maksa kinnist väravat peljata, vaid nad peaksid jääma selle taha ootama, kuni valvur tuleb ja soovijad looduskeskusesse sisse laseb.»

Argipäeviti võtab Kirnal huvilisi vastu keskkonnahariduse spetsialist Riin Vare, kuid nädalavahetustel ja väljaspool tööaega tuleb huvilistel leppida Kaitseliidu valvuri seltskonnaga.

Vare kinnitas, et järjest enam koole on hakanud Kirna looduskeskuse vastu huvi tundma.

«Varem oli see vaikne kohake, aga nüüd käivad lähedal asuvad koolid siin innukalt. Laeva lapsed on teinud siin läbi vähemalt kolm programmi ja see on väga hea tulemus,» lausus ta.

Lisaks hoone jagamisele teevad looduskeskus ja Kaitseliit ka sisulist koostööd: kodumaad armastama õpetatakse selles majas looduse kaudu.

«Korraldame ühiseid laagreid, kus keskkonnaameti inimesed õpetavad noorkotkastele ja kodutütardele loodustarkusi ning Kaitseliit seda, kuidas metsas ellu jääda,» tutvustas Vare.

ALAM-PEDJA

Looduskaitseala võtab enda alla 34 220 hektarit.

• Alam-Pedja looduskaitsealal on üheksa piiranguvööndit, 25 sihtkaitsevööndit ja neli loodusreservaati.
• Külastajatele on kaitsealal ette valmistatud mitu matkarada ja looduskeskus.
• Kirna õppekeskusesse saab Tallinna—Tartu maanteelt Puurmani sillalt Jüriküla poole pöörates.
Allikas: keskkonnaamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles