Pärnu teater kostitab mudilasi ja mehi

, Endla teatri avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnust tulevad külla kolm põrsakest ja hea hunt.
Pärnust tulevad külla kolm põrsakest ja hea hunt. Foto: Ants Liigus

Sel sügisel 100. hooaega alustanud Endla teater tuleb 10. novembril Viljandisse lastelavastusega «Kolm põrsakest ja hea hunt» ning hormonaalse komöödiaga «Testosteroon».

Mati Undi näidend «Kolm põrsakest ja hea hunt» jõudis aastal 1973 lavale just Endla teatris. Toona mängisid selles Jüri Vlassov, Mihkel Smeljanski, Lii Rebas ja Andres Ild. Nüüd vallatlevad notsud taas Endlas.

Poola autori Andrzej Saramonowiczi hormonaalseks komöödiaks nimetatud «Testosteroon» on üks pikemalt repertuaaris püsinud lavastusi ning seda mängitakse ikka täissaalidele.

Kui paha on hoopis hea

10. novembril kell 11 on teatrisse oodatud mudilased, sest Enn Keerdi lavastatud «Kolm põrsakest ja hea hunt» on mõeldud just neile. Meie kolme põrsakese lugu oleks nagu tuttav, aga päriselt ei ole ka.

Lavastus algab sellest, et põrsakesed tahavad hirmsasti endale maja ehitada, aga see ei tule neil kuidagi välja. Kurja hundi asemel leiavad notsud tuge sealt, kust oleksid seda kõige vähem oodata osanud: abikäpa ulatab hea hunt.

See natuke teistsugune kolme põrsakese lugu ütleb, et alati ei olegi tegelane, kellest seda väljanägemise järgi võiks eeldada, kuri ja pahatahtlik.

Loomulikult saab etenduse ajal palju nalja.

Kolme põrsakese loo panevad elama noore kunstniku Liisa Soolepa lõbus lavakujundus ja kostüümid. Ühtlasi kõlab näidendis rohkelt laule, mille viiside autor on Endla muusikajuht Feliks Kütt. Mängivad ja laulavad Ireen Kennik, Karin Tamm­aru, Tambet Seling ja Lauri Kink.

Karge mehelik huumor

Õhtul täidavad Ugala lava mehed. Poola teatrikriitikud on nimetanud tohutu publikumenu osaliseks saanud komöödiat «Testosteroon» lausa mehelikkuse manifestiks.

Lavastus räägib peost, mis järgneb luhtunud pulmatseremooniale. Altari ees mahajäetud õnnetut peigu toetavad kuus eri tausta ja iseloomuga meest. Nende koosistumise toostidest, kaklustest, diskussioonidest, šokeerivatest avastustest ja ootamatutest südamepuistamistest koorub välja tõdemus, et mees olla pole sugugi kerge.

Kas mehed oleksid teistsugused, kui naised ja testosteroon ei oleks muutnud neid selliseks, nagu nad on?

Lavalt tulvab saali mehelikku huumorit, mis ei ole just kõige lillelisem ja kaunisõnalisem. Ometi olid just kohati jõhkrad, ent ometi karged naljad lavastaja Enn Keerdi jutu järgi need, mis talle näidendis kohe meeldisid.

Lavastuse on kujundanud Silver Vahtre, laval möllavad Raivo Rüütel (külalisena), Sepo Seeman, Ago Anderson, Lauri Kink, Tambet Seling, Jaanus Mehikas ja Veljo Reinik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles