Kuuvarjutus võib jääda pilvede taha

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuvarjutus
Kuuvarjutus Foto: Toomas Huik (Postimees)

Ööl vastu esmaspäeva on Eestis võimalik näha täielikku kuuvarjutust. Seda, kas ja kui hästi õnnestub Viljandimaal nähtust vaadelda, on raske ennustada, sest riigi ilmateenistuse mudelprognoosi kohaselt on sel perioodil siin kandis vahelduv pilvisus.

Varjutus algab 28. septembril kell 3.12, kui Kuu liigub Maa poolvarju ja Kuu ketas hakkab ühest küljest tuhmuma ning algab poolvarjuline varjutus.

Kuu kerget tuhmumist ja poolvarjulist varjutust on palja silmaga keeruline märgata, kuid fotoaparaadi seadeid kontrollides saab selle pildile jäädvustada.

Kell 4.07 siseneb aga Kuu Maa täisvarju piirkonda. Sel ajal hakkab Kuu ketta üks äär võtma kerget punakat varjundit ja algab osaline kuuvarjutus. Kui kogu Kuu on punakas, ongi käes täieliku kuuvarjutuse aeg.

Täielik kuuvarjutus saabub kell 5.11. Kuu paistab täieliku varjutuse ajal punakas, sest siis peegeldub Kuult tagasi Päikeselt tulev valgus, mis jõuab sinna läbi Maa atmosfääri. Kui Maa atmosfääris on aga palju tolmu – näiteks kui on toimunud mõni suur vulkaanipurse –, ei pruugi täieliku kuuvarjutuse ajal olla Kuud eriti hästi näha, sest sellisel juhul ei jõua Kuule piisavalt valgust.

Seekordne kuuvarjutus on hea võimalus näha kõiki kolme – poolvarju, osalise varju ja täisvarju faasi.

Täielik varjutus lõpeb kell 6.23 ning sealt edasi on uuesti võimalik näha osalist varjutust. Kui Kuu Maa varjust uuesti välja jõuab, on Kuu Eestis aga juba loojunud.

«Fotograafiahuvilistele on terve varjutuse periood põnev, tavavaatlejale jäävad põnevamad hetked kella nelja ja seitsme vahele,» ütles Tartu tähetornis töötav Kadri Tinn. «Kuigi varjutus on tööinimese ja koolilapse jaoks keerulisel ajal, soovitame seda selge ilma korral kindlasti vaadelda, sest järgmist täielikku kuuvarjutust on Eestist näha alles 2018. aastal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles