Parlament toetas uut missiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu andis eile Eesti kaitseväelastele mandaadi osaleda Euroopa Liidu piraatlusevastasel missioonil.

65 poolthäälega vastuvõetud otsus võimaldab 15 Eesti kaitseväelasel osaleda alates 1. novembrist kuni tuleva aasta lõpuni euroliidu piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta ning Vahemerel asetleidval NATO mereoperatsioonil Active Endeavour.

Operatsiooni Atalanta ülesanne on kaitsta Somaaliasse toiduabi vedavaid ning teisi Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvaid laevu. Eesti kavatseb sellel osaleda umbes 10-liikmelise laevakaitsemeeskonnaga, millele võib lisanduda mõni kontaktohvitser.

Meeskonna esimene rotatsioon peaks paiknema Saksa mereväe alusel, kust see saadetakse vajaduse korral kaubalaevale. Aluste hõivamine meeskonna ülesannete hulka ei kuulu.

Et mitu Atalantal osalevat riiki võtab operatsioonile suundudes või sealt naastes lühikest aega osa NATO juhitavast operatsioonist Active Endeavour, siis näeb seda ette ka riigikogu antud mandaat. Eesti meeskond peaks liituma Active Endeavouriga 2011. aasta kevadel, paiknedes operatsioonialalt naasva Saksa laeva pardal.

Vahemerel toimuva operatsiooni eesmärk on tugevdada kontrolli laevaliikluse üle, takistada massihävitusrelvade levikut ning suurendada laevaliikluse turvalisust. Sellel osalevad laevad jälgivad Vahemere piirkonda, et tuvastada terroriohtu ning eskortida tsiviil­aluseid läbi Gibraltari lahe.

Kaitseministeeriumi teatel on missiooni tõttu kaitseväe kulude tarbeks sel ja järgmisel aastal kavandatud 14,6 miljonit krooni, mille hulka on arvestatud ka operatsiooniks vajaliku varustuse hanked.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles