Järjekordne protest lükkab Ugala ehitust veel edasi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala ehitus on nüüdseks jõudnud sootuks kohtusse. Enne kui sealt pole otsust tulnud, ei saa ka otsustada, kuidas teater ja Riigi Kinnisvara aktsiaselts saavad ehitaja otsimisega edasi minna.
Ugala ehitus on nüüdseks jõudnud sootuks kohtusse. Enne kui sealt pole otsust tulnud, ei saa ka otsustada, kuidas teater ja Riigi Kinnisvara aktsiaselts saavad ehitaja otsimisega edasi minna. Foto: Merily Šmidt / Sakala

Riigihangete vaidluskomisjonis kaotajaks jäänud ehitusfirmad Bau­schmidt ja VMT Ehitus kaebasid komisjoni otsuse, mis ei lase neid Ugalat ehitama, edasi kohtusse, kus võib otsuse tegemisele kuluda rohkem kui kuu.

Riigi Kinnisvara aktsiaselts (RKAS) oli tunnistanud Tallinna osaühingu Bauschmidt ja Viljandis asuva aktsiaseltsi VMT Ehitus hinnapakkumise parimaks ning soovis nendega Ugala uueks ehitamiseks lepingut sõlmida, kui aktsiaselts Nordecon selle riigihangete vaidluskomisjonis protestis. Komisjon tunnistaski Bau­schmidti ja VMT Ehituse pakkumise reeglitevastaseks, selle otsuse vaidlustasid nimetatud ehitusfirmad aga halduskohtus.

Puuduv tööaasta

Nordecon leidis augustis, et kaks võitjafirmade töötajat ei vasta esitatud nõuetele. Protestija meelest ei olnud Bau­schmidti ja VMT Ehituse nimetatud projektijuhil ette näidata piisavalt suurte ehituste juhtimist ning viis aastat Nordeconiga lepingulistes suhetes olnud objektijuhil polnud vajalikku tööstaaži.

Protesti lahendanud komisjon tuvastas, et projektijuhile esitatud etteheited ei vasta tõele, kuid objektijuhi tööstaaž on aasta väiksem, kui reeglites nõutud. Nimelt oli Ugala tööde juhiks kavandatud isik olnud ühe aasta Nordeconis stipendiaat ning seda aega ei saanud komisjoni hinnangul staaži hulka arvestada.

Augusti lõpul tehtud otsuse kohaselt pidi RKAS Bau­schmidti ja VMT Ehituse pakkumise tagasi lükkama ning võitjaks oleks sel juhul kerkinud Nordecon. 1. septembril pöördusid aga Bauschmidti ja VMT Ehituse esindajad kohtusse ning vaidlustasid vaidluskomisjoni otsuse. Halduskohtul on otsuse tegemiseks 45 päeva. See tähendab, et Ugala ehitus venib.

RKAS-i plaanide kohaselt oleks tulnud ehitajaga leping sõlmida juba augustis, sest siis oleks ehitajale jäänud lepingus ettenähtud 13 kuud töötegemiseks ning suur ümberehitus oleks 2016. aasta sügiseks lõppenud.

RKAS-i haldusdirektor Elari Udam on nentinud, et praegu on selgeks saanud, et 2016. aasta jooksul Ugala valmis ei saa. Seda, millal saab hakata ehitajaga lepingut sõlmima, ei osanud Udam arvata. Haldusdirektor ei välistanud, et korraldada tuleb täiesti uus riigihanke konkurss ning sellele kulub paar kuud.

Vahe ligi 300 000 eurot

Juba 22. juunil lõppenud riigihanke konkursile esitati 11 pakkumist. Nordeconi juhatuse esimehe Jaano Vingi andmetel oli kõige odavam pakutud hind 7,13 miljonit eurot, aga selle teinud ettevõte ei vastanud RKAS-i esitatud nõuetele.

Bauschmidt ja VMT Ehitus küsisid Vingi väitel töö eest 7,58 miljonit eurot ning Nordeconi pakkumine oli 7,85 miljonit. Elari Udam on Sakalale nentinud, et Nordeconi küsitud hind ületab eelarves planeeritut.

Ugala ja RKAS-i vahel sõlmitud lepingu kohaselt korraldab teatrimaja ehitust kinnisvarafirma, rahastamise eest vastutab aga sihtasutus Ugala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles