KIRI. Ausammas maja lammutamata

, viljandlane juba ausamba allesolemise ajast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

29. augusti Sakalas ilmus ajakirjanik Karl-Eduard Salumäe üleskutsuvas toonis kirjutis Viljandi Vabadussõja ausamba taastamisest pealkirjaga «Kulugu pealegi raha». Autori ettepanek on iseenesest kiiduväärt, kuid praeguses majanduslikus olukorras ei saa selle elluviimine sellises mahus kõne alla tulla.

Artikli kohaselt vajab endise ausamba koha peal olev ametite maja lammutamist, et monumendi saaks taastada algses paigas. Lisaks sellele, et lammutustöö on kallis ja majas tegutsevad asutused tuleb ümber paigutada, peab osa majast eraomanikult välja ostma. Selleks kuluv raha saab aga üldjoontes olla maksumaksjalt kogutu ning selle nappimise korral tuleb piirata näiteks sotsiaal- ja halduskulusid.

Vabadussõja ausammas tuleb muidugi taastada, ent praeguses situatsioonis võiks selle paigutada Vabaduse platsi keskele fassaadiga Vaksali tänava poole. Tahaks loota, et seni kuuldud mõtted ausamba sobimatusest väljaku keskele ei ole murdmatud. Turistidele jääks monument niiviisi palju paremini näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles