Liikumine säästab mehe tervist

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval peetud foorumil avaldas Elo Paap veendumust, et süsteemse tööga on võimalik meeste tervisenäitajaid tunduvalt parandada.
Neljapäeval peetud foorumil avaldas Elo Paap veendumust, et süsteemse tööga on võimalik meeste tervisenäitajaid tunduvalt parandada. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandimaa meeste tervis on Eesti keskmisest viletsam. Tervisesporti tehakse vähe ja liigseid kilosid on palju.


Kõige kehvem on seis väikestes valdades nagu Kolga-Jaani, Halliste ja Kõpu. Maakonna parimad näitajad on Viljandis, Karksi-Nuia, Viiratsi ja Suure-Jaani vallas.

Halliste perearst Anne Ladva nimetas halva tervise põhjusi kommenteerides esimese põhjusena elanikkonna kõrget vanust. «Teiseks on maal suur töötus, millest tekib stress. Sealt tulevad südamehaigused. Kolmandaks pöördub mees oma hädadega suhteliselt hilja arsti poole,» lausus ta.

Ka Kõpu valla elanikele valmistavad suurt muret kõrge vererõhk ja südamehaigused, kinnitas pereõde Merle Vaher. Meestel on sagedased uroloogilised haigused.

Omaette küsimus on arstiabi kättesaadavus, ent nagu ütles neljapäeval Holstre-Pollis peetud meeste tervise foorumil maavalitsuse terviseedenduse spetsialist Elo Paap, mõjutab see inimese tervist vaid kümme protsenti. Hoopis suur osa on eluviisil.

Ent mida teha, kui ujula või spordisaaliga keskus jääb kodukohast kaugele, küla ääres pole sobivat terviserada, kus jooksmas käia, ning samal ajal tuleb muretseda, kuidas peret toita.

Just nendele küsimustele otsitigi foorumil vastuseid.

«Kui me täna ei tee otsustavaid samme meeste tervisenäitajate parandamiseks ja enneaegse suremuse vähendamiseks, pole meil kümne aasta pärast põhjust rääkida ka jätkusuutlikust ja edukast Eestist,» tõdes peakorraldaja, meestearst Kristo Ausmees.

Elo Paap avaldas veendumust, et süsteemse tööga on võimalik meeste tervisenäitajaid tunduvalt parandada, ning tõi heaks näiteks Skandinaaviamaad. «Ei tasu varjuda mugava väite taha, et kehv tervis ja ülekaal on pärilikud,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles