Küberkurjategijad viisid Abja kultuurimaja Küprosele puhkama

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja kultuurimaja
Abja kultuurimaja Foto: Elmo Riig / Sakala

Abja kultuurimaja ametliku e-postkasti adressaatide hulgas olnud inimesed said eile hommikul abipalve, millest võinuks järeldada, et suur kivist hoone on koos töötajatega Küprosel hätta sattunud.

Tegelikult olid maja ja inimesed muidugi oma kohal, aga kaaperdatud oli kultuurimaja üldaadress, millelt petukiri laiali saadeti. Samasuguse skeemi järgi hakkasid küberkurjategijad tegutsema eelmise aasta jõulupühade ajal, võttes üle meiliaadresse ja saates nendelt petukirju rahaküsimisega.

Abja kultuurimajana esinedes küsisid petturid seekord lühiajalist laenu 980 euro ulatuses, et maksta pileti ja hotelli eest Küprosel. Ülekanne paluti teha rahasüsteemi Western Union kaudu.

Abja kultuurimaja juhataja Kersti Sillaots kinnitas postkasti kaaperdamist. «Kohe võtsime ühendust politseiga, kes andis juhised konto tagasisaamiseks. Samuti tegeleb politsei konto ülevaatamisega,» lausus Sillaots.

Tema sõnul jõudis kiri enamikule kultuurimaja kontakt­aadressidele ning kõigi nende omanikega püüti kohe ka ühendust võtta, et juhtunust teada anda.

«Konto on taas meie valduses ning tegeleme selle turvalisemaks muutmise ja taastamisega,» ütles Sillaots ja palus ebamugavuste pärast vabandust.

Sarnane käekiri

Abja kultuurimaja sisulise töö koordinaator Ülle Rõigas oli tänulik kõigile, kes ühendust võtsid ja kaaperdamisest kultuurimajale teada andsid.

Petukirjade käekiri on sarnane mullu jõulude ajal levinute omaga. Mäletatavasti sattusid eelmise aasta lõpul küberkurjategijate ohvriteks viljandlased Gert Elmaste ja Jaan Männik, kelle meiliaadressid ärandati ja neilt rahapalveid saadeti. Kelmuse õnge läinud Elmaste tuttav läkitaski toona Suurbritanniasse 1000 eurot.

Kirjutatud tekst mõjub esmapilgul usutavalt: postiaadressi «omanik» on välisriigis hätta sattunud ja kiri on saadetud Google’ile kuuluva e-posti teenuse Gmail kaudu.

Erinevusena olid Abja kultuurimaja kirja lõpus välja toodud telefoninumbrid. Sakala sai mõlemad märgitud kontakt­isikud kätte ja nood olid väga üllatunud. Tallinna osaühingu Lahevik juhatuse liige Martin Lahesalu mainis, et ligi tund enne Sakala kõnet oli talle juba helistatud ja küsitud Abja kultuurimaja. «Ei oska arvatagi, miks minu number sinna sattus,» lausus ta.

Teisel numbril vastas üks Abja vallas elav proua.

Paar kirja päevas

Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjaki sõnul laekus juunis teade Karksi vallast, mille kodaniku Hotmaili kontolt oli samasuguseid kirju saadetud. Veebikonstaabel Maarja Punak lisas, et viimase nädala jooksul on laekunud päevas üks või kaks kirja, milles teatatakse elektroonilise postkasti võõrastesse kätesse sattumisest. Petukirjas küsitakse rahalist abi, et pääseda Küproselt tagasi kodumaale.

«Minu hinnangul pole see suur laine, võrreldes selle aasta algusega,» lisas Punak.

Et jääda oma konto peremeheks, soovitab politsei regulaarselt kontrollida ning vajaduse korral uuendada oma arvutis kasutatavaid viirusetõrjeprogramme, samuti uuendada regulaarselt e-posti kontode paroole.

Punaku sõnul pole neid kurjategijaid võimalik Eestis kohtu ette tuua, seega jõuab iga selline menetlus lõpuks ummikusse. «Kui inimene kannab raha üle, jääb ta sellest ilma. Petuskeemiraha väljavõtmine välismaal käib väga kiiresti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles