Viljandi lasteaiaõpetajad said varem lubatust poole suurema palgatõusu

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala (montaaž)

Vaid mõni tund enne seda, kui Viljandi lasteaiaõpetajate palk pidi aasta algul otsustatu järgi kerkima viie protsendi võrra, kinnitasid linnajuhid otsuse, et palk tõuseb uuest õppeaastast kümne protsendi võrra.

Augusti viimasel päeval kinnitatud otsuse kohaselt saavad 130 Viljandi lasteaedades töötavat õpetajat septembri lõpul 60-70 eurot suuremat brutopalka kui seni. Seda on pisut vähem, kui lasteaedade juhid kevadel linnavalitsuselt küsisid, kuid poole rohkem, kui linnajuhid aasta algul anda soovisid.

Kümme protsenti tegi rõõmu

«Rõõmu teeb, et palgatõus tuli ikkagi suurem kui aasta algul räägitud viis protsenti. Samas kui mõelda, et küsitud sai 12,5 protsenti, ei ole rõõm täielik,» lausus Männimäe lasteaia direktor Ene Männik.

«Inimesed on ikka rõõmsad. Lasteaednikud on lepliku meelega,» jagas eile oma kollektiivis valitsenud emotsioone lasteaia Krõll direktor Margit Suurmets. Just eile hommikul said lasteaedade juhid linnavalitsusest teate, et palgatõus ja selle suurus on kinnituse saanud.

Veel päev varem oli Suurmets Sakalale nentinud, et ta pole saanud oma alluvatega järgmisel päeval ees ootavast palgatõusust rääkida, sest linnajuhtidelt pole otsust tulnud.

Linnapea Ando Kiviberg selgitas, et lõplik otsus jäi viimsele hetkele puhkuste ja raekojas olnud ümberkorralduste ehk haridusvaldkonna abilinnapea ametist lahkumise tõttu.

Nii lasteaedade töötajad kui linnajuhid mõistavad aga, et praegune palgatõus on vaid vahefiniš, sest iga päev mudilastega töötavad inimesed ootavad tasu tõusu juba aasta algusest. Eesmärk on see, et praegu tavakooli õpetajast kuni kolmandiku võrra vähem teeniv Viljandi lasteaiaõpetaja hakkaks saama koolis töötava kolleegiga võrdset palka.

Uuele tõusule mõeldakse

Linnapea ütles, et ta ei saa anda uue aasta palgatõusu kohta mingeid lubadusi. «Mõistame, et see (praegune palgatõus – toimetus) ei ole piisav ning seepärast jätkame lahenduste otsimist, et uuel aastal leida töötasude tõstmiseks võimalusi. Lahenduse leidmine on ülimalt vajalik,» teatas Ando Kiviberg.

Ta kinnitas, et praegu, kui järgmise aasta eelarve kokkuseadmine on alanud, on lasteaednike palk üks tähtsamaid teemasid.

Lasteaedade esindajad pole seni uue aasta eelarve kohta kindlaid soove ja nõudmisi sõnastanud. «Me pole veel omavahel kohtunud, aga kindlasti tuleb läbi rääkida ja tõus peab jätkuma,» lausus Margit Suurmets. Vajadust ühise laua taga istudes lasteaedade esindajatega teemat arutada rõhutas ka linnapea.

Kui praegu on Viljandi lasteaedade palgafond ligi 2,5 miljonit eurot aastas, siis soovitud palgatõusu tagamiseks peaks seda kolmandiku võrra suurendama. Selleks aga linnal praegu raha ei ole.

Lasteaia direktorite kinnitusel on väikse palga tõttu tekkinud lasteaedades inimeste nappus ning tööd tuleb korraldada tavalisest teistmoodi. Nii on näiteks Krõlli lasteaias juba kasutusel ühe kasvataja süsteem. See tähendab, et kui tavaliselt peaks igal rühmal olema kaks kasvatajat ja üks abi, siis seal töötab rühmaga üks kasvataja ja kaks assistenti. Neile saab maksta väiksemat palka ja neilt ei nõuta kindlat haridust.

Viljandis olid lasteaedade ja koolide õpetajate palgad võrdsed viimati 2008. aastal. Siis Eestit tabanud majanduskriisi tipphetkest alates on lasteaedade töötajad jäänud selgelt vaeslapse rolli. 2009. aastal vähendas volikogu linna raskele majandusseisule viidates nende palku ja edaspidi on kooliõpetajate palgad kerkinud  kiiremas tempos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles