Viljandi andis koolidele videokaamerate jaoks loa tagantjärele

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised kleebised on kohustuslikud ja annavad kooli territooriumil viibijatele teada, et neid filmitakse.
Sellised kleebised on kohustuslikud ja annavad kooli territooriumil viibijatele teada, et neid filmitakse. Foto: Vootele Ruusmaa

Kolmes Viljandi põhikoolis on videokaamerad koridorides ja maja ümbruses toimuvat jäädvustanud juba kolm aastat, kuid alles tänavu tuvastas riiklik kontroll, et kaamerad töötavad ebaseaduslikult, sest linnajuhid polnud kehtestanud vajalikku korda. Nüüd seda tehti.

«Seadus nõuab, et volikogu annab oma nõusoleku, et kooli kodukorras sätestatakse filmimise ja pildistamise tingimused,» ütles Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti peaspetsialist Katrin Mändmaa.

Koolide kodukorra täiendamise punkti delegeeris volikogu omal ajal linnavalitsusele. 24. augustil otsustaski linnavalitsus anda endale kuuluvatele koolidele nõusoleku sätestada vaimse ja füüsilise turvalisuse tagamiseks kodukorras jälgimisseadmestiku kasutamise ning kooli territooriumil filmimise ja pildistamise kord.

Ei teatud

Paalalinna kooli õppejuhataja Janika Kivistik rääkis, et kevadel sai kool maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonnast ettekirjutuse viia jälgimisseadmete kasutamine kodukorras seadusega kooskõlla. «Meie ei teadnud, et luba peab taotlema, ja linn ei teadnud, et peab selle andma,» nentis Kivistik.

Sellele, et linnavalitsus polnud koolide kodukorras kaamerate kasutamise sätestamisele nõusolekut andnud, juhtis kevadel tähelepanu Viljandi maavanem Erich Palm.

Katrin Mändmaa arvates tõlgendas linnavalitsus põhikooli- ja gümnaasiumiseadust teistmoodi. Ametniku seletust mööda mõistis linnavalitsus, et peab tagama turvameetmed ning selleks vajalikud vahendid. «Meie ei teadnud, et peame andma nõusoleku, et kodukorra järgi võib kaameraid kasutada,» lausus ta.

On kasu

Viljandi Kesklinna kooli direktori Aavo Soopa sõnul on kaamerad end kooli territooriumil igati õigustanud. «Kasutame salvestusi vaid siis, kui on tekkinud probleemid ja teame, et asja lahendamisel on videolindist kasu.» Paalalinna kooli õppejuhataja Janika Kivistiku sõnul on seal kaamerad olnud umbes kolm aastat.

«Kaameratest on tõesti kasu – lapsed peavad koolis korda,» ütles ta.

Kivistiku sõnul jooksevad kaameralindid õpetajate toa infojuhi Malle Lüdimoisi ruumi. Lüdimois ütles Sakalale, et kaamerad käivituvad liikumise peale, seega ei filmi need kogu aeg. «Videomaterjal kustub umbes kuu aja pärast.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles