Villu Reiljan läheb Euroopa kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljan
Villu Reiljan Foto: Liis Treimann

Rävala kinnistu süüasjas riigikohtu otsusega süüdi jäänud Rahvaliidu eksjuht, endine keskkonnaminister Villu Reiljan pöördus Euroopa inimõiguste kohtusse.


Vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul esitab tema kaitselune Villu Reiljan kaebuse asja arutamisel asetleidnud menetlusnõuete rikkumise pärast. Lõppkokkuvõttes on see rikkumine päädinud ebaõige kohtulahendi, süüdimõistva kohtuotsusega.

«Eesti kohtud on Euroopa inimõiguste kohtu artikli kuus kohaselt rikkunud ausa ja õiglase kohtumenetluse põhimõtteid ning selgelt eiranud inimõiguste kohtu senist praktikat arvukate lahendite taustal,» ütles Pilv ERR-i uudisteportaalile.

Kahes esimeses kohtuastmes pistisesüütegudes karistada saanud eksminister Villu Reiljan, advokaat Tarmo Sild ja ärimees Aivo Pärn jäid tänavu mai keskel avaldatud riigikohtu otsuse järgi lõplikult süüdi.

Süüasja viisid riigikohtusse Reiljani, Silla ja Pärna kaitsjad, kes taotlesid kassatsioonkaebustes kaitsealuste õigeksmõistmist. Riigikohus otsustas, et need kaebused tuleb jätta siiski rahuldamata ning jõusse jääb Tallinna ringkonnakohtu lahend.

Riigikohtu kriminaalkolleegium nõustus maa- ja ringkonnakohtuga, et Villu Reiljani, Tarmo Silla ja Aivo Pärna tegudes on tuvastatud vastavalt pistise nõudmise, vahendamise ja lubamise süüteokoosseis.

Harju maakohtu kohtunik Märt Toming mõistis mullu 19. mail Villu Reiljani süüdi ulatuslikus pistisenõudmises ning määras karistuseks tingimisi kahe aasta kolme kuu pikkuse vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Kohus mõistis praeguseks advokatuurist lahkunud vandeadvokaat Tarmo Silla süüdi pistise vahendamises ning määras talle rahalise karistuse 102 870 krooni ning ärimees Aivo Pärnale pistise andmise eest rahalise karistuse 143 440 krooni. Kohtu motiveeritud otsus võttis enda alla 266 lehekülge.

Reiljan eitas poolteise miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, Sild eitas pistise vahendamist ning Pärn pistise lubamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles