Folgiprügist saab kaks lasteaeda endale liivakastid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääraseid prügikaste võib festivalidel üha rohkem nägema hakata.
Sääraseid prügikaste võib festivalidel üha rohkem nägema hakata. Foto: Kris Süld / Sakala

​Tänavusel Viljandi pärimusmuusika festivalil koguti  kokku rohkem kui 400 kilogrammi kasutatud plasttopse, millest septembrikuus valmivad liivakastid kahe Viljandi lasteaia tarbeks.

Osaühing Rexest Grupp valmistab plastjäätmetest uudset kergehitusmaterjali PlastRex ning mullu sai Viljandi kingituseks sellest valmistatud kümme suurt lillekasti. 

«Kui eelmisel aastal koguti plasttopse umbes 300 kilogrammi ringis, siis tänavu oli see number üle 400 kilo,» ütles PlastRexi turundusjuht Egon Eiche. Kui üks tops kaalub 11 grammi, siis ühe liivakasti valmistamiseks kulub 7727 topsi. Eiche mainis, et tänavuse kogusega saab valmistada neli või viis liivakasti mõõtmetega 2 x 2 meetrit. Valmistamine võtab aega paar nädalat.

Turundusjuht rääkis, et lasteaedadest on liivakasti vastu huvi ilmutanud Mesimumm ja Krõll. Mesimumm soovib ühte kasti mõõtmetega 2 x 2 meetrit ning Krõll kahte kasti mõõtmetega 6 x 4 ja 3 x 0,4 meetrit. Ei-che sõnul on linnavalitsusega olnud juttu ka sellest, et üks kast paigaldatakse Arkaadia aeda. 

Näidisliivakaste võis näha juba tänavusel festivalil. «Seda, kuidas lapsed rõõmu tundsid ja liivakastis koos mängisid, oli tore vaadata,« meenutas festivali platsihoolduse pealik Kadi Mitt.

Kui eelmisel aastal võis pärimeetrist leida 15 prügikasti, millesse visatud topsid taaskasutusse suunati, siis tänavu oli neid lausa 40. Kadi Miti sõnul suhtuti prügikastidesse heaperemehelikult ja sotsiaalmeedias toetati sellist ettevõtmist igati. Äramärkimist väärib asjaolu, et prügikastid olid valmistatud kodumajapidamisest pärit taaskasutatud plastist. 

«Meile on oluline tõsta inimeste keskkonnasäästliku eluviisi teadlikkust,» lausus Mitt. Tema sõnul püüab festivali meeskond toetada rohelist mõtteviisi ja anda oma panuse keskkonnasäästlikuma eluviisi propageerimisse.

«Eelmise aastaga võrreldes töötasime välja uued kastid, millel oli spetsiaalne kolme auguga kaas,» ütles Mitt ja selgitas, et kuna mullu visati taaskasutuse kastidesse liiga palju muud prügi, otsustas festivali meeskond teha  muudatuse. Pealiku sõnul annab kogutud plasttopside hulk tunnistust sellest, et inimesed mõistsid prügikasti funktsiooni tunduvalt paremini kui varem.

Egon Eiche firmale on plasttopside kogumine heategevusprojekt, mis pakub võimaluse anda oma panus keskkonna säästmisse. 

Tema sõnul võetakse firmaga üha rohkem ühendust, et nende prügikaste festivalidel üles seada. 

«Sellest on innustust saanud ka Intsikurmu muusikafestival ja arvamusfestival. Mõlemas kohas oleme prügikastidega väljas,» lausus Eiche. Läinud laupäeval koguti Intsikurmus rohkem kui 100 kilogrammi plastjäätmeid. 

Kadi Mitt lisas, et järgmine aasta on festivalialal kindlasti veel rohkem prügikaste ja töö käib juba uute ideede valguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles