Inimene sõidab loodusest üle

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud laupäeva öösel Viljandi piiril Köstis autolt löögi saanud sokk ajas end mõne aja pärast jalule ja kadus järve poole. Kas elama või surema?
Läinud laupäeva öösel Viljandi piiril Köstis autolt löögi saanud sokk ajas end mõne aja pärast jalule ja kadus järve poole. Kas elama või surema? Foto: Elmo Riig / Sakala

12 metskitse, 11 halljänest, 5 kährikut, 4 põtra, 2 rebast, 2 tuhkrut, 1 kobras – see on loetelu sõidukite ette jäänud metsloomadest, kelle äratoimetamiseks tee pealt paluti möödunud aastal Lembitu jahiseltsi liikmete abi. Võrdluseks – teel hukkunud kitsed moodustasid tervelt viiendiku jahiseltsis kütitutest.

Viljandist põhja poole jääva Lembitu jahiseltsi esimees Priit Vahtramäe, kes ühtlasi juhib Viljandimaa jahimeeste liitu, on seda statistikat teinud omal initsiatiivil. Tervet Viljandimaad hõlmavaid andmeid liikluses hukkunud või viga saanud metsaelanike kohta ei leia, küll aga on üht-teist teada Eesti kohta. Mullu tuli keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313 kokku 3113 selleteemalist teadet, mis edastati kohalikele jahimeestele, kes looma teelt ära toimetasid. Neist 2834 kõnet puudutasid suurulukeid.

Ent need arvud pole lõplikud, sest auto ette jooksnud väikeulukite hukkumisest antakse teada ka maanteeametile, omavalitsustele ja politseile.  Nii mõnigi kord ei jõua teade õnnetusest aga üldse kusagile. Näiteks siis, kui loom suudab omal jalal lahkuda, nagu juhtus pildil oleva sokuga laupäeva öösel Köstis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles