Kas meie tööturg on uuendusteks valmis?

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

​ENAM EI OLE ILMSELT kellelegi uudis, et Eesti elanikkond väheneb pöörase kiirusega. Juba 10 aasta pärast on meil 70 000 tööealist inimest vähem kui praegu, samal ajal kasvab vanemaealiste inimeste arv 29 000 võrra. Isegi kui statistikaameti või Eurostati prognoosid osutuvad mingil põhjusel liiga pessimistlikuks, on olukord väga tõsine. Mind ei lohuta ka see, et samasugused demograafilised protsessid leiavad aset teisteski Euroopa riikides ning et Lätis ja Leedus on olukord veel halvem.

Samal ajal võetakse maailmas üha enam kasutusele tehnoloogilisi uuendusi, mis muudavad tööprotsesse tootlikumaks ning vähendavad ettevõtetes vajaliku tööjõu hulka. Kas tehnoloogilised uuendused ja automatiseerimine on päästerõngas meie kahaneva tööjõu vastu?

See annab vaid osalist leevendust, sest tootmisprotsesse automatiseeritakse ka mujal ja luuakse eeldusi tootlikkuse kasvuks, mis tekitab omakorda teravamat konkurentsi. Suurema tootlikkusega riikides töötatakse üldjuhul ajaliselt vähem kui väikse tootlikkusega riikides. Põhjuseks masinate ja seadmete suurem panus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles