Sürgavere lapsed uurivad ilmaimesid

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal Sürgaveres külas käinud Eesti meteoroloogia- ja hüdroloogiainstituudi töötajad rõõmustavad selle üle, et koolipere tunneb huvi koostöö tegemise vastu.
Eelmisel nädalal Sürgaveres külas käinud Eesti meteoroloogia- ja hüdroloogiainstituudi töötajad rõõmustavad selle üle, et koolipere tunneb huvi koostöö tegemise vastu. Foto: Peeter Kümmel

Et juhatada õpilasi ilmateadmiste juurde, alustas Sürgavere kool koostööd meteoroloogia ja hüdroloogia instituudiga.


Eelmise nädala kolmapäeval käisid Sürgavere lapsed koos naaberkooli Tääksi õpilastega Tallinna ilmajaamas ekskursioonil, mida aitasid korraldada Viljandimaa noortekeskus, sihtasutus Innove ja Euroopa Sotsiaalfond. Neljapäeval tulid Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) töötajad Viljandimaale ning käisid koos õpilastega kooli lähistel ilmavaatlustornis.

Ühtlasi said õpilased koos karjäärinõustaja Edvard Ljulkoga rääkida edasiõppimisest ja kutsevalikust, sest ekskursioonil oli õpilaste ülesanne tutvuda võimalikult paljude ametitega, mida ilmajaamas töötavad inimesed peavad.

Sürgavere kooli loodusainete õpetaja Kersti Varblase sõnul pakkus ootuspäraselt huvi sünoptiku kutse. «Rohkesti tekitas küsimusi ka arhivaari amet, sest tema puutub kokku väga paljude andmete ja materjalidega,» rääkis Varblane.

Õpetaja tõdes, et ekskursioon pakkus ohtralt avastamisrõõmu nii õpilastele kui õpetajatele. «Tunnis räägime, et tuule kiiruse mõõtmiseks on spetsiaalsed vahendid, kuid ei saa neid demonstreerida. Seal aga said asjad selgemaks,» ütles ta. «Sel päeval oli õues üsna külm ja saime kohapeal määrata, et puhus kirdetuul.»

Positiivne koostöö

Idee pakkuda lastele just ilmaõpet tekkis kooli direktoril Aires Põdral. Seda plaani on peetud kevadest saadik ning pärast EMHI töötajatega kohtumist on koostöö saanud kindlama suuna.

Kersti Varblase sõnul pole ilmateemadega tuvumiseks eraldi tundi, neid käsitletakse kas vahetundides või pärast kooli. Külla on oodata oma ala spetsialiste, näiteks äikesest tuleb rääkima Sven-Erik Henno.

«Me võtame osa GLOBE-i tööst ja meil on ka fotograafiaring, kus õpilased saavad õppida pilvi vaatlema ja pildistama,» lausus Kersti Varblane.

EMHI sünoptiku Taimi Paljaku arvates on selline koostöö väga positiivne. «Koolid käivad aeg-ajalt ekskursioonil ning meie töötajatel on olnud töövarjusid, kuid sellist tihedat koostööd ühegi teise Eesti kooliga meil pole,» kõneles ta.

«On hea, kui lapsed lähevad loodusele lähemale ning üritavad ümbrust aduda,» lisas ilmavaatlusosakonna spetsialist Külli Loodla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles